WhatsApp Bize Ulaşın

/

/

Site ve Apartmanlarda Denetim Kurulu Raporu

/

/

Site ve Apartmanlarda Denetim Kurulu Raporu

/

/

Site ve Apartmanlarda Denetim Kurulu Raporu

Site ve Apartmanlarda Denetim Kurulu Raporu

25 Eki 2024

İÇİNDEKİLER

lorem

İçindekiler

Çatışmanın

İçindekiler

Çatışmanın

30 Saniyelik Özet

  • Denetimler yönetim planında aksi belirtilmediği sürece 3 ayda bir gerçekleştirilmektedir.

  • Site ve apartmanlarda zorunlu olan denetim kurulu raporları bir yıl içerisinde yönetimin gerçekleştirdiği faaliyetlerin incelenmesini içermektedir. Bu raporda denetçilerin yönetimle ilgili düşüncelerine yer verilmektedir.

  • Denetim raporu kat maliklerinin ödemiş oldukları avans ve aidatların nasıl harcandığının anlaşılmasını sağlamaktadır. Bu sebeple de mali raporun hazırlanması sırasında gerekli evrakların da titizlikle incelenmektedir.

  • Site ve apartmanlarda denetim raporunun zorunlu olmasının nedeni kat maliklerinin yönetimin görev, sorumluluk ve yükümlülüklerini hangi ölçüde yerine getirdiğini anlayabilmesini sağlamaktır. Bunun yanında yönetim giderlerinin nasıl kullanıldığının anlaşılmasını sağlaması açısında da son derece önemli olmaktadır.

Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yer alan maddelerden birisi de site ve apartman yönetimlerinin denetlenmesidir. Bunun için 3 kişiden oluşan denetim kurulu seçilebileceği gibi kat malikleri de bu görevi yürütebilir. Denetim kurulunun temel görevi yönetimin tutumunun denetlenmesi ve herhangi bir olumsuzluk görülmesi halinde değiştirilmesidir.

Denetim kurulları, yaptıkları denetimler elde ettikleri sonuçları denetim raporları ile kat maliklerine bildirmekle yükümlüdürler. Apartman yazılımı kullanımı, bu süreçte raporların kaydını ve dağıtımını kolaylaştırabilir. Denetimler yönetim planında aksi belirtilmediği sürece 3 ayda bir gerçekleştirilmektedir. Yapılan denetimlerden elde edilen sonuçlar ocak ayında kat maliklerine sunulmaktadır. Ayrıca raporun noter tasdikli deftere de işlenmesi gerekmektedir.

Site ve Apartmanlarda Denetim Kurulu Raporu Ne İşe Yarar?

Site ve apartmanlarda zorunlu olan denetim kurulu raporları bir yıl içerisinde yönetimin gerçekleştirdiği faaliyetlerin incelenmesini içermektedir. Bu raporda denetçilerin yönetimle ilgili düşüncelerine yer verilmektedir. Ayrıca gerekçeli kararlar da yine bu raporda düzenlenmektedir.

Denetim Kurulu Raporunun Hazırlanmasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Denetim kurullarının hazırladıkları raporlar birçok farklı başlığı içerebilir. Bu sebeple de ayrıntılı ve dikkatli bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Bu sayede kat maliklerinin de dürüst ve ayrıntılı bir şekilde aydınlatılması sağlanır.

Denetim raporu kat maliklerinin ödemiş oldukları avans ve aidatların nasıl harcandığının anlaşılmasını sağlamaktadır. Bu sebeple de mali raporun hazırlanması sırasında gerekli evrakların da titizlikle incelenmektedir.

Bunların yanında apartman ve site yönetimleri görevlerini dürüstlük ve kat maliklerinin çıkarlarını koruyacak şekilde yerine getirmeleri gerekmektedir. Bunun sağlanıp sağlanmadığının araştırılması gerekir. Söz konusu yönetim döneminde kat maliklerin haklarında herhangi bir kayıp olup olmadığının da incelenmesi gerekmektedir.

Site ve Apartmanlarda Denetim Kurulu Raporunun Önemi

Site ve apartmanlarda denetim raporunun zorunlu olmasının nedeni kat maliklerinin yönetimin görev, sorumluluk ve yükümlülüklerini hangi ölçüde yerine getirdiğini anlayabilmesini sağlamaktır. Bunun yanında yönetim giderlerinin nasıl kullanıldığının anlaşılmasını sağlaması açısında da son derece önemli olmaktadır. Denetim raporları sayesinde apartman ya da site yönetimlerin görevlerinde herhangi bir hata yapıp yapmadıkları anlaşılabilmektedir.

Site ve Apartmanlarda Denetim Kurulu Rapor Örneği

Site ve apartman denetimlerinde hazırlanan raporların şekilde olarak bir şartı bulunmamaktadır. Bu sebeple de apartman ya da sitelerin ihtiyaçlarına uygun olarak düzenlenebilir. Genel olarak denetim raporlarında yer alması gereken başlıklar içerisinde şunlar yer almaktadır.

  • Giderler: bu başlığın altında ortak alanlarda kullanılan elektrik ve su maliyetlerinden bakım onarım masraflarına kadar her giderin incelendiğinin belirtilmesi ve bu incelemelerin sonuçlarının yer alması gerekmektedir.

  • Toplam gelirler: bu ana başlığın altında ise aidat gelirlerinden kira gelirlerine kadar yönetime gelir sağlayan tüm kalemlere yer verilmesi gerekir.

  • Gelir ve gider arasında farklılık olması halinde bu farklılığın nedeni ve kasada para olup olmadığına da yer verilmesi gerekmektedir.

Denetim raporlarında mali incelemelerin yanı sıra idari yönden de incelemeler yapılmaktadır. Bu incelemeler sonucunda raporda yer verilmesi gereken başlıklar içerisinde şunlar yer alması beklenir.

  • Yönetimin tutmakla yükümlü olduğu defter ve diğer evrakların incelenmesi

  • Harcamalara ait fatura ve makbuzların incelenmesi

  • Kat maliklerinin aidat ödeme yükümlülüğünü yerine getirmemesi ya da geç yerine getirmesi durumunda izlenen yolların incelenmesi

Bunların yanında denetim kurulunun yönetimle ilgili görüş ve önerilerine de raporda yer verilebilmektedir.

Demo Araması

Ücretsiz E-Kitap
Site ve Apartman Rehberi

Apartman ve site yönetiminizi devrim niteliğinde bir deneyime dönüştürmeye hazır mısınız? Hemen e-posta adresinizi yazın.

Demo Araması

Ücretsiz E-Kitap
Yönetici Rehberi

Apartman ve site yönetiminizi devrim niteliğinde bir deneyime dönüştürmeye hazır mısınız?

Demo Araması

Ücretsiz E-Kitap
Yönetici Rehberi

Apartman ve site yönetiminizi devrim niteliğinde bir deneyime dönüştürmeye hazır mısınız?

Logo
Logo

BLOK GÖREVLİSİ

kuruluşudur.

İletişim

0551 204 52 20

info@blokgorevlisi.com

Merkez Mahallesi, Hasat Sk. No:52
Şişli/İstanbul

BLOK GÖREVLİSİ

kuruluşudur.

İletişim

0551 204 52 20

info@blokgorevlisi.com

Merkez Mahallesi, Hasat Sk. No:52
Şişli/İstanbul

BLOK GÖREVLİSİ

kuruluşudur.

İletişim

0551 204 52 20

info@blokgorevlisi.com

Merkez Mahallesi, Hasat Sk. No:52
Şişli/İstanbul