WhatsApp Bize Ulaşın

/

/

Apartman İşletme Projesi

/

/

Apartman İşletme Projesi

/

/

Apartman İşletme Projesi

Apartman İşletme Projesi

25 Eki 2024

İÇİNDEKİLER

lorem

İçindekiler

Çatışmanın

İçindekiler

Çatışmanın

30 Saniyelik Özet

  • İşletme projesinin bulunmadığı apartman ve sitelerde yönetimin zaman kaybetmeden işletme projesi hazırlaması ve kat maliklerinin onayına sunması gerekmektedir.

  • Apartman işletme projelerinin detaylı bir şekilde hazırlanması kat maliklerin konuya daha hakim olmasını sağlarken aynı zamanda maliyetlerin gelişimi hakkında da ayrıntılı bilgi sağlamaktadır.

  • Temel olarak işletme projeleri, kat maliklerinin ödemesi gereken aylık aidat bedellerinin belirlenmesinde kullanılan ve beklenen gider kalemlerinin yer aldığı bir belgedir. Bu sebeple de hazırlanırken kat maliklerinin çıkartılarının gözetilmesi elzemdir.

  • Apartman ya da site yönetimleri tarafından hazırlanan işletme projesinin tüm kat maliklerine bildirilmesi gerekmektedir.

Apartman İşletme Projesi Nedir?

Apartman işletme projesi, Kat Mülkiyeti Kanunu gereği hazırlanması gereken belgeler içerisinde yer almaktadır. Bu sebeple de işletme projesinin bulunmadığı apartman ve sitelerde yönetimin zaman kaybetmeden işletme projesi hazırlaması ve kat maliklerinin onayına sunması gerekmektedir. Apartman projesinin özellikleri içerisinde şunlar yer almaktadır.

  • Ana gayrimenkulün tahmini gelir ve giderleri

  • Tüm kat maliklerine düşecek tahmini aidat bedeli

  • Tahmin edilen diğer giderler için her kat malikinin ödemesi gereken tahmini avans bedeli

Apartman işletme projelerinin hazırlanmasının ardından kat maliklerine imza karşılığı ya da taahhütlü mektupla bildirilmesi gerekmektedir. Bunun yapılmaması halinde ise işletme projesi geçersiz olarak sayılmaktadır.

Apartman işletme projelerinin detaylı bir şekilde hazırlanması kat maliklerin konuya daha hakim olmasını sağlarken aynı zamanda maliyetlerin gelişimi hakkında da ayrıntılı bilgi sağlamaktadır. Örneğin ortak alanlarda kullanılan elektriğin maliyetinin bir önceki yıldaki toplam fiyatı belirtilmeli ve ardından gelecek yılda beklenen enflasyon ve elektrik kullanım artış oranları gerçekçi bir şekilde tahmin edilerek işletme projesine işlenmelidir.

İşletme projeleri apartman ya da sitelerin özel ihtiyaçlarına bağlı olarak farklı kalemlere sahip olmaktadır. Genellikle işletme projelerinde kendisine yer bulan kalemler içerisinde ise şunlar yer almaktadır.

  • Yakıt giderleri

  • Kapıcı giderleri

  • Bakım onarım giderleri

  • Öngörülemeyen giderler

  • Elektrik giderleri

  • Su giderleri

Projede giderlerin özet olarak sunulması da anlaşılmasının kolaylaşması açısından önemlidir. Bunun yanında toplam maliyet ve hane başına düşen aidat miktarının da belirtilmesi gerekmektedir. Son olarak ödeme planına da işletme projesinde yer verilmesi gerekmektedir.

İşletme Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Apartman ya da site yönetimlerinin işletme projesi hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalar içerisinde şunlar yer almaktadır.

  • Öncelikle, önceki senenin giderlerinin detaylı olarak incelenmesi gerekmektedir.

  • Beklenmeyen giderlerin anında karşılanmasını sağlamak için belli bir miktarda kasa payının ayrılması gerekmektedir. Bunun için aidat bedelleri %10 gibi bir oranda arttırılmalıdır.

  • Ortak ısınma kullanılan apartman ve sitelerde, yakıt masrafı hazırlanırken para cinsinden değil harcanan metreküp ya da ton cinsinden hazırlanması gerekmektedir. Çünkü enflasyon sebebi ile bir önceki yıldaki yakıt giderleri artmaktadır.

  • Kat maliklerinin itiraz edeceği lüks harcamalardan kaçınmak gerekmektedir. Kat malikleri kanununda bu harcamalar oy çoğunluğu ile kabul edilse dahi bir kat malikinin itirazı lüks harcamaların yapılmasını engelleyecektir.

  • Personel bulunan site ve apartmanlarda ise personel için ödenen vergi ve ücret artışları dikkate alınarak gider kaleminin hesaplanması gerekmektedir. Bu tür hesaplamalar ve düzenlemeler dış cephe sözleşmesi gibi anlaşmalarda da dikkate alınabilir.

Yüksek maliyetli dış cephe boyanması ya da çatı onarımı gibi giderlerin karşılanırken kat maliklerinin zorlanmaması için ileriye dönük bir planın hazırlanarak maliyetlerin daha küçük parçalara bölünmesi önerilmektedir. Bu tür giderler için Dış Cephe Sözleşmesi yapılması da faydalı olabilir.

Düzenli olarak yapılan bakım ve onarım sayesinde büyük masraflar önemli ölçüde engellenmektedir. Bu sebeple de apartman ya da sitenin düzenli bakım ve onarım ihtiyaçlarına da projede yer verilmesi gerekmektedir. Kat malikleri kurulunca hazırlanan işletme projesi hukuken geçerli olmamaktadır..

Apartman İşletme Projesinin Amacı

Temel olarak işletme projeleri, kat maliklerinin ödemesi gereken aylık aidat bedellerinin belirlenmesinde kullanılan ve beklenen gider kalemlerinin yer aldığı bir belgedir. Bu sebeple de hazırlanırken kat maliklerinin çıkartılarının gözetilmesi elzemdir. Bunun için de proje hazırlanırken yönetimin ayrıntılı piyasa araştırması yapması ve en iyi hizmeti en iyi maliyete temin etmesi önemlidir. Ayrıca apartman ya da sitenin hangi noktalarda daha fazla harcama yaptığı tespit edilerek bu noktalardaki maliyetlerin düşürülmesine yönelik çalışmaları da yapması gerekmektedir.

Apartman İşletme Projesinde Değişiklik Yapma Süreci

Apartman ya da site yönetimleri tarafından hazırlanan işletme projesinin tüm kat maliklerine bildirilmesi gerekmektedir. Bu bildirim imza karşılığı yapılabileceği gibi taahhütlü mektupla da yapılabilir. Bildirim de önemli olan nokta her kat malikinin bu bilgilendirmeyi almasıdır. Aksi halde işletme projesi hukuken geçersiz olmaktadır.

Bildirimin yapılmasından sonraki 7 gün içerisinde kat maliklerinin itiraz etme hakları bulunmaktadır. İtiraz hakkının kullanılabilmesi için öncelikle site ya da apartman yönetimini itirazın nedeninin ve tekrar görüşülmesi gerektiğinin dilekçe ile bildirilmesi gerekmektedir. dilekçenin yönetime imza karşılığında ya da taahhütlü mektupla iletilmesi gerekmektedir.

Apartman işletme projelerinde değişiklik ise ancak itiraz sonrasında toplanan olağanüstü kat malikleri kurulunda tartışılarak yapılabilmektedir. Kat maliklerinin uygun görmedikleri maliyetleri bu toplantıda dile getirme ve değiştirme hakkı bulunmaktadır.

İtiraz süresi içerisinde herhangi bir kat malikinin hakkını kullanmaması durumunda işletme projesi kesinleşmiş olur. Bu aşamadan sonra değişiklik ancak bir sonraki yıl yapılabilmektedir.

Demo Araması

Ücretsiz E-Kitap
Site ve Apartman Rehberi

Apartman ve site yönetiminizi devrim niteliğinde bir deneyime dönüştürmeye hazır mısınız? Hemen e-posta adresinizi yazın.

Demo Araması

Ücretsiz E-Kitap
Yönetici Rehberi

Apartman ve site yönetiminizi devrim niteliğinde bir deneyime dönüştürmeye hazır mısınız?

Demo Araması

Ücretsiz E-Kitap
Yönetici Rehberi

Apartman ve site yönetiminizi devrim niteliğinde bir deneyime dönüştürmeye hazır mısınız?

Logo
Logo

BLOK GÖREVLİSİ

kuruluşudur.

İletişim

0551 204 52 20

info@blokgorevlisi.com

Merkez Mahallesi, Hasat Sk. No:52
Şişli/İstanbul

BLOK GÖREVLİSİ

kuruluşudur.

İletişim

0551 204 52 20

info@blokgorevlisi.com

Merkez Mahallesi, Hasat Sk. No:52
Şişli/İstanbul

BLOK GÖREVLİSİ

kuruluşudur.

İletişim

0551 204 52 20

info@blokgorevlisi.com

Merkez Mahallesi, Hasat Sk. No:52
Şişli/İstanbul