Apartman ve Sitelerde Yangın Yönetmeliği
Yayınlanma:
30 Oca 2025
30 Saniyelik Özet
Apartman ve site yöneticileri, yangın yönetmeliğine uygun önlemler almak, yangın söndürme ekipmanlarının bakımını yaptırmak ve acil durum planlarını hazırlamakla yükümlüdür.
Yangın söndürme tüpleri, sprinkler sistemleri ve alarm sistemleri düzenli olarak kontrol edilmeli ve Bakımları yapılmalıdır.
Bina sakinlerine yangın güvenliği eğitimleri verilmeli ve acil durum tatbikatları düzenlenmelidir.
Yangın anında tahliye, itfaiye ile koordinasyon ve yangın söndürme işlemleri için detaylı bir acil durum planı hazırlanmalı ve uygulanmalıdır.

Apartman ve Site Yöneticilerinin Yangın Yönetmeliğine Göre Sorumlulukları
Apartman ve sitelerde oluşabilecek yangınlarda bina sakinlerinin can ve mal güvenliklerinin korunabilmesi için sorumlu kişilerin yangın yönetmeliğine uygun bir şekilde davranması ve gerekli önlemleri alması gerekmektedir. yangın yönetmeliğine göre yangına karşı koruma önlemlerinin alınması, yangın anında ekiplerin sevk edilmesi ve yangına müdahale ile görevli kişilerin tespit edilmesi gibi noktalarda sorumlu olan kişi apartman ya da site yöneticisi olmaktadır.
Ancak yöneticinin bina ya da sitede ikamet etmemesi halinde bu sorumluluk denetim kurulu üyelerinden birine ya da mevcutsa kapıcıya yüklenmektedir. Bunun yanında kat maliklerinin de yangın yönetmeliğine uygun davranması ve yangına sebebiyet verebilecek etkenlerden uzak durulması konusunda sorumlu olmaktadır.
Yangın Söndürme Cihazlarının Periyodik Kontrolleri
Apartman ve sitelerde yangına ilk anda müdahale edilebilmesi için gerekli yerlerde yangın tüplerinin bulundurulması zorunlu olmaktadır. Yangın yönetmeliğindeki yangını önleme şartlarından birisi olan yangın tüpleri kuru kimyevi toz içermektedir. Bu tozun ateşe etkili bir şekilde müdahale edebilmesi için ise yangın tüplerinin periyodik bakım ve kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Bunun için apartman ya da site yönetiminin yılda 2 kez olmak üzere yangın tüplerinin kontrolünü yaptırması zorunludur. Bu kontrollerde basınç değerinin ölçülmesi şartı da bulunduğu için bu noktaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Kullanım tarihi dolmuş olan tüplerin ise uygun bir şekilde bertaraf edilmesi ve yerlerine yenilerinin tedarik edilmesi gerekmektedir.
Yangın Güvenliği Eğitimleri ve Farkındalık Çalışmaları
Tüm diğer felaket anlarında olduğu gibi yangın anlarında da öncelikle sakinlerin canlarının korunması amacı ile yangın güvenliğinin alınması ve periyodik olarak bu önlemlerin kontrol edilmesi gerekmektedir. Yangın güvenliği söz konusu olduğunda birçok farklı noktaya dikkat edilmesi gerekir. Yangın güvenliğinin sağlanabilmesi için apartman ya da sitelerdeki oturan sayısının yanı sıra, çalışan sayısı ve varsa işletmelerin faaliyet özellikleri gibi noktalar da önemli olmaktadır.
Yangın önleme ve müdahale konusunun bu kadar detaylı olmasının yanı sıra mülkleri kullanan kişilerin de yangınları önleme ve ilk anda müdahale etme yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu sebeple de mülkü kullanan herkesin yangın güvenliği eğitimlerine ve farkındalık çalışmalarına katılması gerekmektedir.
Yangın güvenliği eğitimleri apartman ya da site yönetimleri tarafından verilmesi zorunlu olmaktadır. Eğer yönetimin bu konuda yeterliliği bulunmaz ise o zaman eğitimlerin dışarıdan alınması gerekir. Eğitimlerin periyodlar halinde tekrarlanması ve gerekli olması halinde tatbikatların yapılması ise önemli olan bir diğer konudur. Son olarak tehlike anında kullanılacak acil çıkışların, kat planlarının ve kullanılacak yangın söndürme tüpü gibi cihazların nerede konumlandırıldığı ve nasıl kullanılacağı da talimatlar halinde kat sakinlerinin görebileceği alanlarda tutulması gerekmektedir.
Acil Durum Planlarının Hazırlanması ve Uygulaması
Apartman ya da sitelerde yönetim biriminin bulunması durumunda acil durum planının hazırlanması ve uygulanması yönetime ait olmaktadır. Yönetimin bulunmaması halinde ise bu konu ile ilgili tüm sorumluluklar mülk sahiplerine ait olmaktadır.
Acil durum planı temel olarak tüm tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin oluşmasının önlenmesine yönelik planların hazırlanması ve tehlike anlarında yapılacakların belirlenmesini içermektedir. Acil durumların vuku bulması halinde kimin hangi görevi üstleneceğine dair planların yapılması da acil durum planlarının içerisinde yer almaktadır. Bu planlar sayesinde acil durumlarda can ve mal güvenliğinin sağlanması ve hızlı bir şekilde müdahale amaçlanmaktadır.
Acil durum planlarının 4 aşamadan oluşması gerekmektedir. Bu aşamalar içerisinde ise şunlar yer alır.

Öncelikle tehlikelerin analizlerinin yapılması gerekmektedir.
Tehlikelere uygun planlamanın yapılması
Planın uygulanması
Varsa eksiklerin giderilmesi ve planın geliştirilmesi
Hazırlık Aşaması
Acil durum planının hazırlanması için öncelikli olarak risk analizinin yapılması gerekmektedir. bu analizin içerisinde ilgili mevzuat ve yönetmelikle ilgili çözüm önerilerine de yer verilmesi gerekmektedir. Daha sonrasında bütçe planlaması yapılır.
Eylem planlarının olay öncesi ve olay sonrası olarak hazırlanması gerekmektedir. Bu planların temel hedefi acil durumların engellenmeyesi ya da vuku bulması halinde büyümeden giderilmesi olmalıdır. Bunun için de planların içerisinde görevlendirilme yapılması önemlidir.
Acil Durum Eylem Planı
Acil durum planlarında mutlaka bulunması gereken alanlar içerisinde şunlar yer almaktadır.
Acil durum planının kapsamı
Acil durumlarda organizasyonun kimler tarafından ve nasıl yürütüleceği
Kullanılacak araç, gereç, ekipman ve teçhizatlar
Acil durum aşamaları
Apartman ve sitelerin riskli alanları
Acil durumlarda toplanılabilecek alanlar
Acil durum çıkış yolları ve kapıları
Ortak Alanlarda Yangın Güvenliğinin Sağlanması
Ortak alanlar tüm kat maliklerinin eşit şekilde yararlanma hakkı bulunan yerlerdir. Bu alanların acil durum planında herhangi bir sebeple kullanılması halinde ise bu alanlar daha büyük önem kazanır. Ortak alanların acil durumlarda kaçış noktaları ya da teçhizatların konulacağı alanlar olarak belirlenmesi durumunda bu alanların her zaman kullanıma hazır halde tutulması gerekmektedir. Örneğin kat maliklerinin bu alanlara özel eşyalarını bırakmaları alanın rahat bir şekilde engelleyecektir. Bu sebeple de bu alanlara özel kuralların belirlenmesi ve gerekli uyarıların asılması gerekmektedir. Ortak alanların temizlik ve bakımının düzenli olarak yapılması, bu alanların güvenli ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar.
Ortak alanlarda sosyal tesislerin bulunması halinde ise, tesislerin kullanım amaçlarına uygun acil durum önlemlerinin alınması zorunlu olmaktadır. Yiyecek içecek işletmesi için kullanılan alanlarda alınacak önlemler ile spor sahası olarak kullanılan alanlarda alınacak önlemler doğal olarak farklılık gösterecektir. Apartman ya da site yönetimleri tüm ortak alanların kullanım amaçlarına uygun bir şekilde yangın ve diğer tehlikelerden korunmasına yönelik eylem planlarını hazırlaması ve gerekli eğitimleri vermesi gerekmektedir.
Yangın Söndürme Ekipmanlarının Kurulum ve Bakımı
Apartman ve sitelerde ikamet edenlerin can güvenliklerinin korunması için acil durum planlarının hazırlanması ve gerekli eğitimlerin verilmesinin yanı sıra yangının önlenmesi ya da büyümeden söndürülmesi için de çeşitli önlemlerin alınması gerekmektedir. Yangınların başlangıç aşamasından söndürülmesine imkan sağlayan sistemlere yangın söndürme sistemleri adı verilmektedir. Bunun yanında yangının önlemediği durumlarda bina sakinlerinin binayı güvenle terk edebilmeleri için de gerekli hazırlıkların yapılması gerekmektedir.
Yangın söndürme sistemlerinin söz konusu binada gerçekleşecek yangını söndürebilecek özellikte olması zorunludur. Bunun yanında sistemler kurulurken binaya ya da binada yaşayanlara herhangi bir zarar verilmemesi gerekmektedir. Son olarak bu sistemlerin otomatik olarak devreye girebilmesi de önemlidir.
Ancak yangın söndürme sistemlerinin çalışıp çalışmadıkları tehlike gerçekleşmediği durumlarda anlaşılmaz. Bu sebeple de bakımlarının ve performans testlerinin düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Sistemlerin TSE onaylı olmasına dikkat edilmesi gerektiği gibi kurulum, bakım ve onarımını yapan kişilerinde bu alandaki yeterlilik belgelerine sahip olması gerekmektedir. Sistemlerin bakımlarında özellikle mekanik ve elektronik sistemlerin bakımlarının ihmal edilmemesi yangın durumunda beklenilen görevi yerine getirebilmesi açısından son derece önemlidir.
Yangın Alarm Sistemlerinin Düzenli Kontrolleri
Yangın alarm sistemleri binada bulunan herkesin aynı anda uyarılmasını sağlayan sistemler olarak tanımlanabilir. Alarm sistemleri otomatik olabileceği gibi manuel olarak da ayarlanabilmektedir. Otomatik yangın alarm sistemlerinin sahip olduğu alev ve duman dedektörleri alarm sisteminin otomatik olarak devreye girmesini sağlamaktadır. Manuel olan sistemlerin ise çeşitli yerlerde bulunan butonların el ile devreye sokulması gerekmektedir. Günümüzde daha çok dedektörlü olan otomatik alarm sistemleri daha fazla güvenlik sağladığı için tercih edilmektedir.
Yangın alarm sistemlerinin düzenli olarak bakımlarının yapılması ise son derece önemlidir. Çünkü tehlike vuku buluna kadar çalışıp çalışmadığının anlaşılması mümkün olmamaktadır. Özellikle otomatik olarak devreye giren sistemlerde hem mekanik hem de elektronik sistemlerin düzenli olarak bakımlarının yapılması tehlike anında görevini yerine getirebilmesi açısından önemlidir. Özellikle yangın alarm sistemleri ile yangın söndürme sistemlerinin entegre edildiği sistemlerde bakımlara daha fazla önem verilmesi gerekmektedir.
Acil Çıkış Kapıları ve Tahliye Yollarının Düzenlenmesi
Acil durum planlarının hedefi tehlikenin büyümeden engellenmesidir. Ancak bu durum her zaman mümkün olmayabilir. Yangının büyümesi ve eldeki imkanlar ile söndürülemeyecek duruma gelmesi durumunda acil çıkış kapıları ve tahliye yolları büyük önem taşımaktadır. Bu yol ve kapıların acil durum planında binanın projesine uygun olarak tasarlanması gerekir. daha sonrasında çıkş kapılarının ve tahliye yollarının uyarı levha ve ışıkları ile belirgin bir hale getirilmesi panik anında insanların kolay bir şekilde yönlendirilmesini sağlayacaktır.
Acil çıkış kapılarının ve tahliye yollarının belirlenmesi aşamasından sonra bu alanların her zaman için kullanıma açık olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Bu sebeple de yolların ya da kapıların çıkışlarının kapanmasına neden olabilecek engellere izin verilmemesi ve özellikle kapıların her zaman açık ve kullanılabilir halde bulundurulması gerekmektedir.
Tahliye Planının Yönetmelik Kapsamında Hazırlanması
Apartman ve site yönetimlerinin acil durum planlarını yangın yönetmeliğine uygun olarak hazırlaması gerekmektedir. Tahliye planına yönelik planlamaların ise aynı yönetmeliğin üçüncü kısmında yer alan maddeler göz önüne alınarak hazırlanması önemli olmaktadır. Bu maddelere göre insanların kullanımı için tasarlanmış tüm binaların acil durumlarda kullanıcıların hızlı bir şekilde binayı terk etmesini sağlayacak şekilde kaçış yolları ile donatılması gerekmektedir. Bunun yanında tahliye planında bulunması gereken özellikler içerisinde şunlar da yer almaktadır.
Acil durumlarda kullanılan tahliye yollarında ısı, duman ya da panik gibi durumlardan etkilenmemesi gerekmektedir.
İçil durumlarda kullanılan tahliye yollarının düzenli bakımlarının yapılması
Oluşturulan tahliye yollarının binanın yapısına ve kullanım amacına uygun bir şekilde düzenlenmesi
Tahliye yollarına engelsiz bir şekilde ulaşılabilmesi
Çıkışların engellenmesine neden olabilecek sürgü ya da kilit gibi bileşenlerin kullanılmaması
Her çıkışın açık bir şekilde görülebilecek şekilde yapılması
Binayı kullananların çıkış yollarını panik halinde dahi kolay bir şekilde anlayabilecekleri gibi hazırlaması
Düzenlenen tahliye yollarında kişilerin yanlışlıkla çıkmaz bir yola ya da odaya girmesinin engellenmesi
Kaçış yollarının tüm katlardan binanın bulunduğu sokak ya da caddeye kadar kesintisiz bir şekilde devam etmesi
Yangın Güvenliği Ekipmanlarının Temin ve Bakım Sorumluluğu
Yangın güvenliğinin sağlanması daha önce de belirtildiği üzere site ya da apartman yönetimine ait olmaktadır. Bu sebeple de bina ve sitelerde kullanılacak yangın güvenliğine ilişkin her türlü ekipmanın ve önlemlerin alınmasında da site yönetimleri sorumlu olmaktadır.
Yangın güvenliği ekipmanlarının neler olacağı ve özellikleri binaların yapısı ve kullanım alanları ile binada bulunan kişi sayısına göre değişiklik göstermektedir. Seçilecek ekipmanların aynı zamanda acil durum planına da uygun olması gerekmektedir. Acil durum planının hazırlanmasından sonra gerekli ekipmanların en kısa süre içerisinde tedarik edilmesi ve planda belirtilen yerlere ve şekilde konulması zorunludur.
Planın hazırlaması ve ekipmanların temin edilmesinden sonra ise site ya da apartman yönetimleri ekipmanların her zaman kullanıma hazır bir halde kalmasını sağlaması gerekmektedir. Bunun için de periyodik bakımlarının yapılmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
Yangın Söndürme Tüplerinin Periyodik Kontrolleri
Yangın tümleri olası bir yangın sırasında yangının büyümeden kontrol altına alınmasını sağlayan en önemli ekipmanların başında gelmektedir. Yangın tüplerinin özellikleri ve sayısı ise binanın durumuna ve risklerine göre değişiklik göstermektedir. Konut olarak kullanılan binalarda her bağımsız bölümde bir adet olmak üzere her 200 metrekarede 6 kilogramlık yangın tüpleri bulunması genel kural olarak kabul edilmektedir.
Taşınabilir yangın tüpü olarak da adlandırılan bu tip tümlerin bakımlarının düzenli olarak yapılması zorunludur. Bu tüplerin bakımlarını ve dolumlarını yapmakla yetkili olan kişiler ise makine mühendisleri, makine teknikerleri ya da yüksek teknikerler olmaktadır. Yangın tüplerinin doğru bir şekilde çalışması için kontrolü yapan kişinin özel eğitim ve donanıma sahip olması son derece önemlidir.
Yangın söndürme tüplerinin bakımları 3 ana başlık altında çeşitli periyodlarda yapılmaktadır. Bu periyodlar aşağıdaki gibi belirlenmiştir.
Birinci Tip Periyodik Kontrol
TS 11602-2:2005 standardı uyarınca yangın söndürme tüplerinin yerine konulmasından sonra en az 30 günlük periyodlar ile kontrollerinin yapılması zorunlu olmaktadır. bu kontrol sırasında kontrol edilecek noktalar içerisinde tüplere yönlendiren levhaların doğru konumlanıp konumlanmadığı, yangın tüplerinin üzerinde ve yanında gerekli kullanma talimatının yapılıp yapılmadığı, basınç okuma ekranlarının olması gerektiği gibi çalışıp çalışmadığı ve yangın tüpünün sızdırıp sızdırmadığı kontrol edilmektedir.
İkinci Tip Periyodik Kontrol
TS 11602-2 standardı Ek C’de belirtildiği üzere taşınabilir tüm yangın tüplerinin genel bakımlarının 6 ayda bir yapılması gerekmektedir. Bu bakımlar sırasında kesinlikle uyulması gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Belirtilen noktalarının kontrol ve bakımlarının yapıldığına dair gerekli göstergelerin tüplerin üzerinde bulunması gerekmektedir.
Üçüncü Tip Periyodik Kontrol
Bina yangın yönetmeliği madde 99 ve TS 11602-2 standartlarına göre taşınabilen tüm yangın tümlerinin, kullanılmamış olsa dahi, her 4 yılda bir içlerindeki kimyasal maddenin tamamen değiştirilmesi gerekmektedir. Bunun yanında tüplere hidrostatik testlerin yapılması gerekmektedir. Elbetteki bu işlemlerin yeterli eğitim ve bilgiye sahip uzmanlar tarafından yapılması gerekmektedir.
Yangın Sprinkler Sistemi Bakımı ve Testi
Yangın sprinkler sistemleri yangın anında otomatik olarak devreye giren sistemlerdir. Binadaki yangının kısa zaman içerisinde söndürülmesi amacı ile yapılmaktadır. Bu sistemlerin sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için belli zaman dilimlerinde bakımlarının yapılması son derece önemlidir. Daha sonrasında gerekli raporların hazırlaması mecburiyeti de bulunmaktadır. Testlerinin ve bakımların yılda bir kez yapılması ve raporlarının hazırlanması zorunludur.
Yıllık kontroller sırasında tehlikeli olarak görülen alanların, arızaların ve bakımının yapılması gereken noktaların raporlanması gerekmektedir. Bu raporlar sayesinde sistemde yapılması gereken bakım ve onarılar belirlenmektedir.
Duman ve Isı Dedektörlerinin İşlevselliğinin Sağlanması
Duman ve ısı dedektörleri özellikle çok katlı binalarda yangın güvenliği konusunda en önemli ekipmanlardan birisi olmaktadır. bu sistemler otomatik olarak devreye girdiği için yangının başlangıç halinde binada bulunan kişilerin uyarılması ve sprinkler sistemleri ile bağlantılı ise yangına anında müdahale edilmesinde görevlidir. Ancak bu sistemlerin sürekli olarak optimal düzeyde çalışması görevlerini yerine getirmesi açısından önemlidir.
İşlevselliklerinin sağlanması için de düzenli kontrollerinin ve performans testlerinin yapılması gerekmektedir. Çünkü herhangi bir arıza bulunması halinde genellikle dışarıdan algılanması mümkün olmamaktadır. Yıllık periodik kontrollerinde hem mekanik hem de elektronik olarak test edilmeleri ve hassasiyet ayarlarının yapılması gerekmektedir. Bu kontrollerin yapılması da site ve apartman yönetiminin görevleri içerisinde yer almaktadır.
Kat Mülkiyeti Kanunu ve Yangın Yönetmeliği Kapsamındaki Görevler
Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yer alan yöneticinin sorumlulukları içerisinde ana gayrimenkulün korunması, bakım ve onarımının yapılmasıdır. Ana gayrimenkulün korunması açısından acil durumlar da yer almaktadır.
Bunun yanında Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik de bina yönetimini yangınla ilgili gerekli önlemleri alması noktasında sorumlu kılmaktadır. Yönetmelik içerisinde yer alan sorumluluklar içerisinde ise şunlar yer almaktadır.
Yangın güvenliğinin sağlanması
Tahliye yollarının ve çıkış kapılarının kullanımının sürekli olarak sağlanabilmesi için bu alanların her zaman boş bulundurulması
Yangın çıkma ihtimali yüksek olan kazan dairesi gibi alanlar için ekstra önlemlerin alınması
Yangın çıkarma ihtimali yüksek olan ekipmanların ya da donanımların düzenli bakım ve kontrollerinin yaptırılması
Çatı giriş kapıların sürekli olarak kilitli tutulması ve bu alana görevli dışında kimsenin girmemesi
Yönetim Planında Yangın Güvenliğine Yönelik Hükümlerin Yer Alması
Yönetim planları apartman ve sitelerin nasıl yönetileceğini gösteren belgelerdir. Bu belgeler temel olarak apartman ve sitelerin anayasaları gibi kabul edilebilir. Yönetim planında yer alan tüm maddeler, kanunlara uygun olduğu sürece hem yönetim hem de kat maliklerinin uyması zorunlu olmaktadır.
Yönetim planlarının bu özelliklerinden dolayı binanın şartlarına uygun acil durum planlarına da yer verilebilmektedir. Hatta acil durum planları ya da acil durumlarda sorumlu olacak kişiler ile ilgili maddelere yer verilmesi binanın güvenliğinin sağlanması açısından önerilmektedir.
Kat Maliklerinin Yangın Yönetmeliğine Uyumu İçin Alınacak Önlemler
Binaların güvenliği sadece yönetimin değil aynı zamanda kat maliklerinin de sorumluluğu altındadır. Yönetimin binada ikamet etmesi durumunda acil durum anlarında organizasyonu sağlamakla görevli olmaktadır. Ancak binada ikamet etmediği durumlarda görevli kişi denetim kurulunda görev alan kişilerdir.
Bunun yanında kat maliklerinin de acil durum planında yer alan bazı sorumlulukları üstlenmesi gerekmektedir. Bu sorumluluklar plana bağlı olarak değişiklik göstermektedir. bunun yanında kat maliklerinin bağımsız bölümlerinde yangın söndürme tüpü bulundurma gibi özel sorumlulukları da bulunmaktadır. Genel olarak yangına neden olabilecek durumların tespit edilmesi ve yangın riskinin önlenmesi için gerekenleri yapması gerekmektedir.
Yönetim Kurulu Toplantılarında Yangın Güvenliği Gündeminin Tartışılması
Apartman ve sitelerin genel kurulları yönetimin her açıdan belirlenmesi ve kararların alınması için düzenlenmektedir. Kat maliklerinin apartman ve site yönetimlerinde arsa payları oranda hakları bulunmaktadır. Bu sebeple de yönetim kurulu toplantılarında da yangın önlemlerine yönelik gündemin oluşturulması gerekmektedir.
Yönetim kurulu toplantılarında oluşturulacak gündem gerekli düzenlemelerin kimin tarafından yapılacağı ve hangi şartlarda hazırlanacağı gibi genel başlıklar üzerinden ya da yangın güvenlik önlemlerinin ayrıntıları üzerinden yapılabilir. Gündemin maddeleri yönetim kurulu üyelerine bağlı olarak değişiklik gösterir.
Yangın Anında Yönetici Olarak Yapılması Gerekenler
Yangın anında yapılması gerekenler genel olarak şu şekilde olmaktadır.
Otomatik alarm sistemi olmayan binalarda anormal bir durum ile karşı karşıya kalan kişinin dikkat edeceği hususlar içerisinde yangın diye bağırması ve çevredekileri uyarması gerekmektedir.
Yangın anında kapı ve pencerelerin açılmaması önemlidir. Aksi halde cereyan yaparak alevlerin artmasına neden olacaktır.
Manuel yangın alarmının ya da yangın çanlarının bulunması halinde ise bunların çalınması gerekmektedir.
İtfaiyeye haber verilmelidir.
Binada ikamet eden kişilerin panikten uzak bir şekilde tahliyesinin sağlanması gerekmektedir.
Tahliye anında asansörler yerine merdivenler kullanılmalıdır.
Panik yapılmasına izin verilmemelidir. Binanın tahliye edilmesinden sonra tüm kat maliklerinin ortak bir alanda buluşması sağlanmalıdır.
İtfaiye için araçların yol üzerinden çekilmesi gerekmektedir.
Yangın Alarmını Hızlıca Aktive Etmek
Yangın sırasında yöneticinin binada ikamet etmesi durumunda yangın alarmını mümkün olan en kısa süre içerisinde aktive etmesi gerekmektedir. Bunun yanında ilk yangın belirtilerini gören kişinin başka bir kat maliki olması durumunda yönetici ile irtibata geçmeden önce yangın alarm sistemini harekete geçirmesi gerekmektedir. Yangın anında önemli olan kısa süre içerisinde yangın planına uygun bir şekilde davranmaktır.
Tahliye Sürecini Yönetmek
Acil durum planlarında binanın boşaltılması ile sorumlu olan kişilerin belirlenmesi gerekmektedir. Bunun yanında tüm kat maliklerinin bu duruma hakim olması ve sorumlu kişinin bulunmadığı durumlarda dahi sakin bir şekilde tahliye yolları ve acil çıkış kapılarını kullanarak binayı boşaltması gerekmektedir.
Tahliye sürecinin panikten uzak ve hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi için gerekli yol göstericilerin önceden hazırlanmış olması ve tatbikatların yapılması da önemli olan hususlar içerisinde yer almaktadır.
İtfaiye ile Koordinasyon Sağlamak
Yangının ilk anında itfaiye ekiplerine haber verilmesi son derece önemlidir. İtfaiye ekiplerinin binaya uygun bir şekilde konumlanabilmesine engel olacak araç ve diğer etmenlerin ise kaldırılması önemlidir. İtfaiye ekiplerinin olay yerine varmasından sonra yangına müdahale ve diğer hususlarda yetkili olmaktadır. Bu sebeple de bina sakinlerinin ve yönetimin itfaiye erlerinin ve şeflerinin talimatlarına uygun bir şekilde hareket etmeleri önemlidir.
Yangın Güvenliği Eğitimlerinin Düzenlenmesi
Binalarda gerçekleşecek olası yangınlardan en az kayıpla kurtulabilmek için acil durum planları ve önlemlerin alınması tek başına yeterli olmayacaktır. Bunun yanında binada ikamet eden tüm sakinlerin de bu konu da gerekli eğitimleri alması gerekmektedir bu eğitimlerin içerisinde tahliyenin nasıl yapılacağından yangın alarmının nasıl çalıştırılacağına ya da yangın tüplerinin nasıl kullanılması gerektiğine kadar her konuya yer verilmesi önemlidir.
Bilgilerin zaman içerisinde unutulmasının önlenmesi için de eğitim tekrarlarının yapılmasına özen gösterilmesi gerekir. Son olarak eğitimlerde edinilen teorik bilgilerin panik anında kolay bir şekilde uygulanabilmesi için çeşitli zamanlarda tatbikatların da uygulanması gerekmektedir.
Yangın Söndürme Tekniklerinin Öğretilmesi
Yangın güvenliği eğitimlerinde üzerinde durulması gereken ilk konu yangın söndürme teknikleridir. Çünkü ilk alevlenmelerde müdahale etmek hayati önem taşımaktadır. Yangının çıkış sebepleri farklılık gösterdiği ve her sebebin söndürülme şekli farklı olduğu için her türden alevlenme ile ilgili bilgilerin kat malikleri ile paylaşılması gerekmektedir. Örneğin elektrik tesisatı sebebi ile oluşan alevlenmelere su ile müdahale edilmemesi gerekmektedir. Bunun yerine yangın tüplerinde de bulunan kimyevi toz ile müdahale edilmesi gerekir.
Yangın söndürme teknikleri öğretilirken aynı zamanda güvenlik önlemlerine de yer verilmesi gerekmektedir. Bina sakinlerinden herhangi birinin yangına müdahale etmesi anında uyması gereken güvenlik önlemleri kişinin can güvenliğinin sağlanmasında son derece önemlidir.
Bu eğitimlerin alanında uzman kişiler tarafından verilmesi ise önemli olan bir diğer konudur. Eğer yönetimde görev alan kişilerin bu yeterlilikleri bulunmuyor ise bu konuda firmalardan ya da itfaiyelerden yardım alınabilir.
Hukuki ve Finansal Sorumluluklar
Acil durum planlarının hazırlanması ya da yangın gibi durumlar beraberinde yasal ve finansal bazı zorunlulukları da getirmektedir. Risklerin gerçekleşmesi halinde kanun ve mevzuatta belirtilen şekilde davranılmaması ya da gerekli olan koşulların yerine getirilmemesi durumlarında sorumluların hukuki sonuçlarına katlanması gerekmektedir.
Bunun yanında acil durumlar için alınacak önlem ve eğitimlerin finansal yükleri de bulunmaktadır. Bu sebeple de site veya apartman yönetimlerin bu maliyetlere bütçelerinde yer vermeleri gerekmektedir.
Yangın Güvenliği Harcamalarının Bütçelendirilmesi
Apartman ya da site yönetimlerinin her yıl hazırlamış oldukları bütçelerinde acil durumlar için yapılan planlara da yer vermesi önemlidir. Yangın güvenliği gereği yapılacak bakımların ya da değişiklikler için gerekli bütçeye yer verilmemesi halinde bunların yapılması mümkün olmamaktadır. Bu sebeple de yıllık genel kurul toplantısı için hazırlanan yıllık bütçelerinde mutlak suretle yer verilmesi gerekmektedir.
Yangın Sigortasının Zamanında Yaptırılması
Yangın riskinin gerçekleşmesi halinde oluşan zararın kat maliklerinin üzerine yük olmadan ya da en az yükle giderilmesi için site ya da apartman yönetimlerinin gerekli sigortaları yaptırması önemlidir. Ortak alan sigortaları bağımsız bölüm sigortalarının tamamlayıcı niteliğinde olduğu için zararın tamamına yakınının karşılanması için sigortalara önem verilmektedir.
Sigortaların yaptırılması kadar zamanında yaptırılması da son derece önemlidir. Yıllık hazırlanan poliçelerin son gününde yenilenmeleri gerekmektedir. Bazı sigorta şirketlerinde poliçenin yürürlüğe girmesi için bazı süreler belirlenmiştir. Bu sürelerin de göz önünde bulundurularak poliçenin yenilenmesine dikkat edilmelidir.
Yönetmelik İhlallerine Karşı Hukuki Cezaların Önlenmesi
Bina Yangın Güvenliği Yönetmeliğinde sorumlu kişiler ve yerine getirmeleri gereken sorumluluklar açık bir şekilde belirtilmiştir. Binaların projelendirilmesinden inşasına ve kullanımına kadar tüm aşamalarda uyulması gereken noktalar açık bir şekilde belirtilmiştir. Riskin gerçekleşmesi halinde sorumluluk ihlali yapan kişi sorumlu olmaktadır.
Binanın tamamlanması ve oturumun başlamasından sonra yönetmelikle sorumlu olan bina ya da site yönetimi olmaktadır. Yönetmelik ihlallerinin önlenmesi için gerekli önlemlerin alınması ve sorumluluğun yönetmelikte belirtildiği şekli ile yerine getirilmesi gerekmektedir.
Yöneticilerin Yangın Güvenliği Denetimlerinden Sorumluluğu
Binaların yangından korunması için gerekli olan planların hazırlanması, eğitimlerin yapılması ve eylemde bulunulması yönetmelik gereği yönetime ait olmaktadır. Bunun yanında itfaiye ekiplerinin göreve sevk edilmesinde de sorumlu olmaktadır.
Resmi Denetimler İçin Gerekli Belgelerin Hazırlanması
Olası bir yangında can ve mal kaybının en az seviyeye indirilmesi için yapılması gerekenler hem gerekli belgelerin hazırlanmasını hem de fiili eylemlerde bulunulması gerekmektedir. yangın yönetmeliği gereği hazırlanması gereken belgeler resmi denetimler açısından önemli olduğu kadar planların uygulanması için de önemli olmaktadır.
Resmi denetimlerde bulunması gereken belgeler içerisinde şunlar yer almaktadır.
Risk analizi
Eylem planı
Elektrik panosunun yanında yer alan ve binanın elektrik hattını gösteren elektrik tesisatı planı
Denetim Sonuçlarına Göre Eylem Planlarının Hazırlanması
Yönetim tarafından hazırlanan eylem planında eksiklerin ya da geliştirilmesi gereken alanların bulunması halinde verilen yasal süreler içerisinde giderilmesi ve gerekenlerin yapılması gerekmektedir.
Denetim sonuçları genellikle bir rapor olarak apartman ya da site yönetimlerine verilmektedir. Raporda yer alan bilgiler ışığında gerekli düzenlemelerin yapılması sayesinde hazırlanan eylem planından en yüksek fayda sağlanmış olacaktır.
Eksikliklerin Giderilmesi ve Raporlanması
Yapılan denetimlerde belirlenen eksiklerin giderilmesinde apartman ya da site yönetimleri sorumlu olmaktadır. Bu eksikliklerin yasalarca belirlenmiş süreler içerisinde ve mevzuata uygun bir şekilde giderilmesi gerekmektedir.
Giderilen eksikliklerin ve yapılan düzenlemelerin raporlanması ise hem yasal zorunluluğun yerine getirilmesini sağlayacak hem de planların geliştirilmesine ve genel kurula bilgi verilmesini kolaylaştıracaktır.
Yönetici, yangın güvenliği ekipmanlarının bakımından sorumlu mudur?
Yöneticiler yangın güvenliği için gerekli olan tüm ekipmanların periyodik bakımlarını yaptırmakla sorumlu olmaktadır.
Yangın tahliye planı hazırlamak yöneticinin görevi midir?
Yangın tahliye planının hazırlanması yöneticinin görevleri içerisinde yer almaktadır.
Apartman yöneticisi yangın güvenliği eğitimi düzenlemek zorunda mı?
Apartman yöneticisinin sorumlulukları içerişimde yer almaktadır.
Eski apartmanlarda yangın yönetmeliği nasıl uygulanır?
Acil durum eylem planları binaların fiziki yapısına uygun olarak hazırlanmaktadır. Bu sebeple de eski binalarda fiziki şartlara uygun bir şekilde hazırlanması gerekir.
Apartman yönetim planına yangın güvenliğiyle ilgili maddeler eklenmeli mi?
Apartman yönetim planında yangın güvenliği ile ilgili maddelere yer verilmesi önerilmektedir. Ancak zorunlu değildir.
Yazıyı paylaş: