WhatsApp Bize Ulaşın

/

/

Apartman ve Sitelerde Evcil Hayvan Beslemek

/

/

Apartman ve Sitelerde Evcil Hayvan Beslemek

/

/

Apartman ve Sitelerde Evcil Hayvan Beslemek

Apartman ve Sitelerde Evcil Hayvan Beslemek

4 Kas 2024

İÇİNDEKİLER

lorem

İçindekiler

Çatışmanın

İçindekiler

Çatışmanın

30 Saniyelik Özet

  • Yönetim planınada ortak alanlarda evcil hayvan beslenemeyeceğine dair maddelerin bulunabileceği gibi kat maliklerinin bağımsız bölümlerinde de evcil hayvan beslenemeyeceğine dair maddelere yer verilebilir.

  • Apartman ve sitelerde oturan kişiler evcil hayvan beslemeye başlamadan önce apartman ya da site yönetim planını incelemeleri gerekmektedir.

  • Evde beslenebilecek hayvan sayısı ise kat maliklerinin tahammülleri ile doğru orantılı olmaktadır.

  • Temel olarak evcil hayvan besleyen kişilerin, hayvanlarının başkalarına zarar vermesini önleyecek şekilde gerekli önlemleri almakla sorumlu olmaktadır. Bu sebeple de evcil hayvanın başka birine zarar vermesi durumunda zararın tanzimini evcil hayvan sahibinin yapması zorunludur.

Toplu yaşam alanlarında evcil hayvan beslenip beslenemeyeceği sürekli olarak tartışılan konular içerisinde yer almaktadır. Kat Mülkiyeti Kanunu açısından bu noktada ortak alanlarda diğer kat maliklerinin etkilenmesine neden olan şekilde hayvan beslenip beslenemeyeceği yönetim planına bırakılmıştır. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı da bu maddeyi desteklemektedir. Bu karara göre yönetim planında kat maliklerinin evcil hayvan beslemesini yasaklayan bir madde bulunması halinde apartman ya da sitede evcil hayvan beslenmesi yasaktır.

Yönetim planında ortak alanlarda evcil hayvan beslenemeyeceğine dair maddelerin bulunabileceği gibi kat maliklerinin bağımsız bölümlerinde de evcil hayvan beslenemeyeceğine dair maddelere yer verilebilir. Bu maddenin yer almaması durumunda ise kat malikleri, diğer kat maliklerini rahatsız etmeme koşulu ile evcil hayvan beslemeleri mümkün olmaktadır.

Ancak yönetim planında evcil hayvanla ilgili herhangi bir madde bulunmaması ve ilgili maddenin evcil hayvan beslenmeye başlamasından sonra konması halinde kat malikinin bu maddeye uyma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Hayvan Beslemek İçin Yönetmelik ve İzinler

Apartman ve sitelerde oturan kişiler evcil hayvan beslemeye başlamadan önce apartman ya da site yönetim planını incelemeleri gerekmektedir. Evcil hayvan beslenmeyi yasaklayan herhangi bir madde bulunmaması durumunda evcil hayvan beslenebilir.

Evcil hayvanın ortak alanda besleneceği durumlarda ise kat malikinin site yönetiminden izin alması gerekmektedir. İzin alınmış olsa dahi evcil hayvanın diğer kat maliklerini rahatsız etmemesi önemlidir.

Hayvan Türleri ve Sayısı

Apartman ve sitelerde beslenmesi mümkün olmayan ve bazı yönetmeliklerce yasaklanmış olan hayvan türlerinin, yönetim planında aksi bir madde olmamasına rağmen beslenmeleri mümkün değildir. Çünkü kat maliklerinin birbirlerini rahatsız etme hakkı bulunmamaktadır. Bir kat malikinin diğer kat malikinden evcil hayvanı sebebi ile rahatsız olması durumunda hayvanın tahliye edilmesi söz konusu olabilmektedir.

Evde beslenebilecek hayvan sayısı ise kat maliklerinin tahammülleri ile doğru orantılı olmaktadır. Örneğin 3 kedi beslemek diğer kat maliklerinin rahatsız olmasına neden olmazken, 30 kedi beslemek oluşacak gürültü ve koku gibi etmenlerden dolayı diğer kat maliklerinin rahatsız olmasına neden olabilir. Bu durum katlanabilirlik sınırının çok üzerinde olmaktadır.

Beslenebilecek Hayvan Türleri

Apartman ve sitelerde beslenebilecek hayvan türlerinin ev yaşamına uyum sağlayabilen, kat maliklerinin rahatsız olmasına neden olmayan, insanlar için tehlike oluşturmayan ve hijyen kuralları içerisinde beslenebilecek hayvanlar olmaktadır. Örneğin çiftlik hayvanlarının beslenmesi apartman ve siteler için uygun olmamaktadır. Bunun yanında kanunda da yer verilen ve tehlikeli olabilecek köpek türlerinin de beslenmemesi gerekmektedir.

Besleme Alanlarının Oluşturulması

Hayvanlar için apartman ve sitelerin ortak alanlarında beslenme alanlarının oluşturulması iki farklı alana ayrılmaktadır. Bu alanlardan ilki kat maliklerine ait olan evcil hayvanların bakımının sürdürülebilmesi için uygun beslenme alanlarının oluşturulmasıdır. Bunun için ortak alanlarda yönetim tarafından belirlenen noktalarda sahipli hayvanların bakılması mümkün olmaktadır.

Hayvan beslenme alanlarının bir diğer noktası ise sokak hayvanları olmaktadır. Hayvanları Koruma Kanunu gereği sokak hayvanlarının site ya da apartmanların ortak kullanım alanlarına girmelerinin engellenmesi yasaktır. Bunun yanında sokak hayvanlarının beslenmesinin daha verimli olabilmesi ve hijyen kuralları içerisinde gerçekleşebilmesi için uygun beslenme alanlarının oluşturulması ve bu alanların hijyen kurallarına uygun bir şekilde düzenli olarak temizlenmesi ve bakımlarının yapılması uygun olmaktadır.

Temizlik ve Hijyen Kuralları

Evcil hayvanların beslenmesinde en önemli nokta diğer kat maliklerinin olumsuz etkilenmemesidir. Bu sebeple de yönetim planında bu konu ile ilgili herhangi bir madde bulunmasa dahi evcil hayvan sahiplerinin diğer kat maliklerini rahatsız etmemeye özen göstermesi gerekmektedir. Bu sebeple de dikkat edilecek noktalar içerisinde evcil hayvanların temizlik ve hijyen kuralları çerçevesinde bakılması da yer almaktadır. Bu kurallara uygun davranılmaması durumunda diğer kat maliklerinin kokudan rahatsız olmaları mümkün olacağı gibi bulaşıcı hastalıkların da görülmesi mümkün olmaktadır.

Komşuluk İlişkileri

Apartman ve sitelerde evcil hayvan beslenmesinde komşuluk ilişkilerinin zarar görmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü yönetim planında evcil hayvan beslenemeyeceğine dair herhangi bir madde bulunmasa dahi komşunun rahatsız olması durumunda hayvanın tahliye edilmesi mümkün olmaktadır. Bunun önüne geçmek için komşuların rahatsız edilmemesi ve evcil hayvan sebebi ile haklarının herhangi bir şekilde gasp edilmemesi gerekmektedir.

Gürültü ve Rahatsızlık

Toplu yaşam alanların evcil hayvanlar ile ilgili en büyük sorun diğer kat maliklerinin rahatsız olmasıdır. Özellikle yüksek sesli hayvanların diğer komşuları rahatsız etmesi sorunları ve davaların yaşanmasına neden olmaktadır. Ancak yasada da açıkça belirttiği gibi evcil hayvanın komşuların rahatsız olmasına neden olması halinde tahliye edilmesi mümkün olmaktadır. Bunun önlenmesi için hayvanlara gerekli eğitimlerin verilmesi ya da toplu yaşama uygun olan türlerin tercih edilmesi gerekmektedir.

Hayvan Sahiplerinin Sorumlulukları

Hayvan sahiplerinin sorumlulukları ve yasal yükümlülükleri Türk Borçlar Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve çeşitli yargıtay kararları ile çerçevelenmiştir. Bu düzenlemeler evcil hayvanların diğer insanlara zarar vermesinin önlenmesini sağlamaktadır. Bu sebeple de genellikle evcil hayvan ve çiftlik hayvanlarını kapsamaktadır. Av ya da vahşi hayvanlar açısında ise herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Çünkü bu hayvanların bakımı kanunen yasaktır.

Bir kişinin hayvan sahibi sayılabilmesi için o kişinin maddi maliki olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Çünkü kanunda belirtilen özellikteki hayvanların bakım ve yönetiminin sürekli ya da geçici olarak üstlenilmesi yeterli olarak görülmektedir.

Yönetimin Sorumlulukları

Yönetim planında evcil hayvan beslenemeyeceğine dair herhangi bir maddenin bulunmadığı durumlarda apartman ya da site yönetimlerinin evcil hayvanların hangi koşullar altında beslenebileceğini belirlemesi gerekmektedir. Bu sayede diğer kat maliklerinin rahatsız olması ya da zarar görmesi engellenebilmektedir.

Diğer bir yandan ortak alanda evcil hayvanın beslendiği apartman ve sitelerde ise hayvan besleme alanlarının hijyen ve güvenlik kurallarına uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir.

Evcil Hayvan Besleyenlerin Kanuni Yükümlülükleri

Temel olarak evcil hayvan besleyen kişilerin, hayvanlarının başkalarına zarar vermesini önleyecek şekilde gerekli önlemleri almakla sorumlu olmaktadır. Bu sebeple de evcil hayvanın başka birine zarar vermesi durumunda zararın tanzimini evcil hayvan sahibinin yapması zorunludur.

Evcil hayvan sahibinin tüm önlemleri almasına rağmen yine de zararın gerçekleştiği durumlarda ise evcil hayvan sahibinin önlemleri aldığını ispat etmesi durumunda ise maddi ya da manevi zararı telafi etmek zorunda değildir. Ancak hayvan sahibinin bu haktan yararlanabilmesi için hayvanın sahibinden bağımsız olarak ve içgüdüsü ile eylemi gerçekleştirmiş olması gerekmektedir. Aksi halde bu haktan yararlanmaları mümkün olmamaktadır.

Evcil hayvanların neden olduğu zararın sorumlusunun hayvan sahibi olması şart değildir. Herhangi birinin gözetimi sırasında hayvanın zarara yol açması halinde ilgili kişi için cezai işlemler uygulanmaktadır. Hayvanların vermiş olduğu zararın cezai uygulaması ise Topluma karşı Suçlar başlığı altında düzenlenmiştir. Bu maddeye göre gerçekleşen suçların cezası ise 6 aya kadar hapis ya da para cezası olmaktadır.

Demo Araması

Ücretsiz E-Kitap
Site ve Apartman Rehberi

Apartman ve site yönetiminizi devrim niteliğinde bir deneyime dönüştürmeye hazır mısınız? Hemen e-posta adresinizi yazın.

Demo Araması

Ücretsiz E-Kitap
Yönetici Rehberi

Apartman ve site yönetiminizi devrim niteliğinde bir deneyime dönüştürmeye hazır mısınız?

Demo Araması

Ücretsiz E-Kitap
Yönetici Rehberi

Apartman ve site yönetiminizi devrim niteliğinde bir deneyime dönüştürmeye hazır mısınız?

Logo
Logo

BLOK GÖREVLİSİ

kuruluşudur.

İletişim

0551 204 52 20

info@blokgorevlisi.com

Merkez Mahallesi, Hasat Sk. No:52
Şişli/İstanbul

BLOK GÖREVLİSİ

kuruluşudur.

İletişim

0551 204 52 20

info@blokgorevlisi.com

Merkez Mahallesi, Hasat Sk. No:52
Şişli/İstanbul

BLOK GÖREVLİSİ

kuruluşudur.

İletişim

0551 204 52 20

info@blokgorevlisi.com

Merkez Mahallesi, Hasat Sk. No:52
Şişli/İstanbul