Komşu Gürültüsü
Yayınlanma:
14 Eki 2024
Güncellenme:
10.02.2025
30 Saniyelik Özet
Sulh ve hukuk mahkemesinin vermiş olduğu karara rağmen komşunun bir yıl boyunca gürültüye devam etmesi halinde ise KMK madde 25 gereği Kat Mülkiyetinin Devri Mecburi uygulamasını talep edebilmektedir. Bunun için de mahkemeye başvurulması gerekmektedir.
Komşu gürültüsünde hukuki yollara başvurulabilmesi için gürültünün delillendirilmesi gerekmektedir.
Komşu gürültüsünün kanıtlanması için ses kaydının alınması delil olarak kabul edilmemektedir.
Öncelikli olarak şikayetlerin kolluk kuvvetlerine ve zabıtaya yapılması ve gürültünün tespit edildiğine dair tutanağın alınması gerekmektedir. Bu tutanak açılan mahkemelerde birincil delil olarak kullanıldığı ve genellikle komşu gürültüsünü ispat etmenin en etkili yolu olması sebebi ile çok önemlidir.
Komşu gürültüsü, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında değerlendirilmektedir. Buna göre gürültünün tanımı olarak; kişinin kendi yaşam alışkanlıklarından ve yaşamından kaynaklanan her türlü faaliyetten dolayı oluşan gürültüdür. Bu faaliyetlerin içerisinde yürüme, konuşma, müzik dinleme, kapı ve pencere açma ya da kapama, elektronik aletlerin çalışması, su tesisatının çalışması, asansör, evcil hayvan besleme ve tadilat gibi çeşitler bulunmaktadır.
Komşunun gürültü yapması ve bundan rahatsız olunması halinde bu durumun komşuya bildirilmesi gerekir. Ancak herhangi bir nedenden dolayı komşu ile irtibata geçirememesi durumunda komşuya noter aracılığı ile ihtar gönderilmelidir.
İftardan sonuç alınamadığı durumlarda ise apartman ya da site yönetiminde gürültü yönetmenliğinin bulunup bulunmadığına bakılması gerekmektedir. Eğer gürültü yönetmeliği bulunuyor ise gerekenin yapılması için site ya da apartman yönetimine başvurulması gerekmektedir.
Apartman ya da site yönetiminden de sonuç alınamaması durumunda polise başvurulması gerekmektedir. Polise haber verilmesi halinde Kabahatler Kanunu uyarınca işlem yapılmaktadır. Uygulamada polis memurları sadece komşunun uyarmakla kalsalar da kanunda para cezasının uygulanması gerekmektedir.
Uygulanan para cezasından da sonuç alınamaması durumunda Türk Ceza Kanunu'nda yer alan huzur ve sukunu bozma suçundan işlem yapılabilmesi için mahkemeye başvurulması gerekmektedir. TCK’nın 183. Maddesi uygulanabilmesi için komşunun yaptığı gürültünün kişinin sağlığına zarar verecek ölçüde olması gerekmektedir. bu durumun oluşması halinde ise gürültü yaptığı kanıtlanan komşuya 2 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ya da para cezası uygulanmaktadır.
Gürültü yapan komşular için uygulanabilecek bir diğer yol ise kat Mülkiyeti Kanunu madde 18’de yer almaktadır. Sözü edilen madde açık bir şekilde kat maliklerin hem bağımsız bölümleri hem de ortak alanları kullanırken birbirlerini rahatsız etmemeleri gerektiğini açık bir şekilde bildirmektedir. Hukuki yaptırım için ise söz konusu kanunun 33. maddesi temel alınmaktadır. Bu sebeple de gürültüden rahatsız olan kat maliki bireysel ya da avukatı aracılığı ile bölgesinde bulunan sulh hukuk mahkemesine başvuru yaparak ve gerekli harçları ödeyerek dava açabilir.
Açılacak davada bilirkişi ataması yapılarak tespit yapılacaktır. Bilirkişi yaptığı teknik incelemelerin sonucuna göre gürültü yapan komşunun gerekli ses yalıtımlarını yaptırması ya da gürültünün tahammül sınırlarına çekilmesi için gerekli önlemleri alması gibi sonuçlara varabilir. Bunun yanında 250 lira ile 2 bin lira arasında değişen idari para cezaları da söz konusu olabilir.
Sulh ve hukuk mahkemesinin vermiş olduğu karara rağmen komşunun bir yıl boyunca gürültüye devam etmesi halinde ise KMK madde 25 gereği Kat Mülkiyetinin Devri Mecburi uygulamasını talep edebilmektedir. Bunun için de mahkemeye başvurulması gerekmektedir. Eğer mahkemeye başvuran kişi tek bir kat maliki ise mülkiyetin devri bu kişiye devredilmektedir. Birkaç komşunun birleşerek başvurması durumunda ise mülkiyetin devri tüm komşulara yapılmaktadır.
Kayıtlar
Komşu gürültüsünde hukuki yollara başvurulabilmesi için gürültünün delillendirilmesi gerekmektedir. Bu durumun tespit ve iptalinin zor olmasından dolayı da genellikle kavuşturmaya yer olmadığı ya da takipsizlik kararı ile sonuçlanmaktadır. Bu durumun önlenmesi son derece zor olmasının bir diğer sebebi ise her kayıttın delil olarak kabul edilmemesi riskinin bulunmasıdır. Çünkü hangi koşullarda elde edilen delillerin ne şekilde kabul edileceği kanunlarca belirlenmiştir. Bu koşulların temeli ise kişinin, kişilik haklarının ihlal edilmemesi ve delillerin güvenilir şekilde elde edilmesini sağlamaktır.
Ses Kaydı
Komşu gürültüsünün kanıtlanması için ses kaydının alınması delil olarak kabul edilmemektedir. Komşunun gürültüyü ses kaydına alıp daha sonrasında zabıt tutturması mümkün olmamaktadır. Bu sebeple de desibel kaydı yapan cihazlardan alınan sonuçlar da kullanılamamaktadır.
Video Kaydı
Ses kaydında olduğu gibi video kaydı da kabul edilen deliller içerisinde yer almamaktadır. Bu sebeple de gürültünün ispatına yönelik çekilen özel videoların ya da güvenlik kamerası kameralarının sunulması genellikle mahkemede sonucu etkilemez. Ancak görüntülerin delil ile ilgili kanun maddelerine uygun bir şekilde elde edilmesi halinde mahkeme kararında son derece etkili olmaktadır.
Tanık İfadeleri
Tanık ifadeleri diğer mahkemelerde olduğu gibi komşu gürültüsü için açılan davalarda da taktiri delil niteliği taşımaktadır. Taktiri delil olmasına rağmen hâkim tanığın verdiği ifadenin gerçeğe uygun olduğunu taktir etmesi halinde karar verebilmektedir.
Gürültü Seviyesinin Ölçümü
Gürültü seviyesinin ölçülmesi ve durumun tespit edilmesi mahkeme tarafından atanan bilirkişinin görevi olmaktadır. Bilirkişinin teknik ölçümler ile komşu gürültüsünü tespit edip raporlaması halinde mahkemeye delil olarak sunulmaktadır.
Şikâyet Dilekçeleri
Komşu gürültüsü ile ilgili şikayetlerin ilgili mercilere yapılması son derece önemlidir. Öncelikli olarak şikayetlerin kolluk kuvvetlerine ve zabıtaya yapılması ve gürültünün tespit edildiğine dair tutanağın alınması gerekmektedir. Bu tutanak açılan mahkemelerde birincil delil olarak kullanıldığı ve genellikle komşu gürültüsünü ispat etmenin en etkili yolu olması sebebi ile çok önemlidir. Bu sebeple de komşu gürültüsü sebebi ile zabıta ya da polise başvurulması ve görevlilerin gelmesi durumunda şikâyette bulunan komşunun mutlaka tutanağı alması gerekmektedir. Çünkü genel uygulamada görevliler komşuları uyarmakla yetinmektedir. Ancak bunun işe yaramadığı ve hukuki yollara başvurulmak istendiğinde tutanaklar gerekli olmaktadır.
Noter İhtarnamesi
Gürültü yapan komşuya karşı noter aracılığı ile ihtarname çekmek mahkemede kullanılabilecek en güçlü delillerden birisi olmaktadır. Polis ya da zabıtaya şikayet etmeden önce ihtarnamenin çekilmesi önerilmektedir.
Komşu Gürültüsü Sorunlarının Yaygın Sebepleri
Komşu gürültüsü, apartman yaşamının en sık karşılaşılan sorular arasında yer alır. Kişileri rahatsız eden gürültülerin çeşitli sebepleri vardır. Komşu gürültüsü sorunlarının sebepleri şu şekilde listelenebilir:
Çocukların ev içinde koşmaları, zıplamaları veya yüksek sesle oynamaları apartman dairelerinde alt kat komşuları için gürültüye sebebiyet verir.
Evlerde yapılan tadilat, tamirat veya inşaat çalışmaları sırasında kullanılan aletlerin çıkardığı sesler komşuları rahatsızlık verir.
Ev içinde yüksek sesle yapılan tartışmalar komşular tarafından duyulabilir. Ortaya çıkan bu gürültülerde rahatsızlık yaratabilir.
Evcil hayvanların gürültüye sebebiyet verebilir. Köpeklerin sürekli havlaması veya diğer hayvan sesleri, komşular için rahatsız edici olabilir.
Komşuların yüksek sesle televizyon veya müzik sesini açması genel olarak komşulara rahatsızlık verebilir.
Mobilyaların sert bir şekilde taşınması, sandalyelerin çekilmesi veya eşyaların düşürülmesi gibi durumlar gece saatlerinde rahatsız edici olabilir.
Çamaşır makinesi, elektrikli süpürge veya matkap gibi aletlerin geç saatlerde kullanılması genel olarak komşuların huzurunu bozabilir.
Gürültü Yapan Komşu Evden Çıkartılır Mı?
Türk hukuk sisteminde, komşuların birbirlerine karşı yükümlülükleri ve hakları vardır. Komşular, birbirlerinin huzurunu ve sağlığını bozacak davranışlardan kaçınmak zorundadır. Eğer komşular birbirlerine karşı olan sorumlulukları yerine getirmezse, kurallara uymayan kişiyi şikâyet edebilirler. Tam olarak bu noktada birçok kişi “Gürültü Yapan Komşu Evden Çıkartılır Mı?” sorusunun cevabını merak ediyor.
Gürültü sorunu yaşayan bir kişi ile karşı karşıya kalındığında uygulanması gereken bazı prosedürler vardır. İlk olarak komşuyu nazik bir şekilde uyararak sorunu çözmeye çalışmak en mantıklı adımdır. Eğer gerçekleştirilen bu girişim sonuç vermezse apartman yönetimine veya site yönetimine başvurarak durumun bildirilmesi gerekir. Apartman yönetimi, kat malikleri kurulunu toplayarak gürültü yapan komşuya ihtar verebilir.
Tüm bu adımların uygulamasından sonra sorunun devam etmesi halinde ise mağdur kişi, sulh hukuk mahkemesine başvurarak "kat mülkiyetinin devri" davası açabilir. Açılacak olan bu dava; gürültü yapan komşunun, diğer kat maliklerinin en az üçte ikisinin onayıyla birlikte mülkiyet hakkının devri talebini içerir.
Komşu Gürültüsü ile İlgili Yasal Düzenlemeler Nelerdir?
Komşu gürültüsü, apartman ve site yaşamında sıkça karşılaşılan bir sorundur ve bu konuda Türkiye'de çeşitli yasal düzenlemeler bulunur. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesi, kat maliklerinin ve kiracıların birbirlerini rahatsız etmemelerini ve doğruluk kurallarına uymalarını zorunlu kılar. Yürürlükte olan maddeye göre, bağımsız bölümler ile ortak alanların kullanımı sırasında komşuların huzurunu bozacak davranışlardan kaçınılmalıdır.
5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 36. maddesi de başkalarının huzur ve sükûnunu bozacak şekilde gürültü yapan kişilere idari para cezası uygulanmasını öngörmektedir. Polis ekiplerine şikâyette bulunulması halinde, yetkililer durumu değerlendirerek cezai işlem uygulayabilir.
Gürültü Şikayetleri Nasıl Yapılır?

Yaşam alanlarında maruz kalınan rahatsız edici gürültüler, çeşitli resmi mercilere şikayet edilerek çözüme kavuşturulabilir. Gürültü şikayetinde yapmanız gerekenler genel olarak şu şekilde listelenebilir:
Şikayet Dilekçesi Hazırlama ve İlgili Mercilere İletme
Gürültüye neden olan kişi veya kuruluşlara karşı resmi şikayette bulunmak için dilekçe hazırlayabilirsiniz. Hazırlayacağınız dilekçede; şikayet edeceğiniz şüphelinin kimlik bilgileri, olayın detaylı açıklaması, suç tarihi ve deliller net olarak belirtilmesi gerekir. Hazırlamış olduğunuz dilekçeyi Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim edebilirsiniz. Şikayet edilecek olayı detaylandırmak ve delil olarak sunulabilecek belgeleri dilekçeye koymak genel olarak şikayetinizin daha etkili olmasına büyük bir oranda katkı sağlar.
Belediyeye Gürültü Şikayetinde Bulunma
Gürültü şikayetlerinizi bağlı bulunduğunuz belediyenin zabıta birimine iletebilirsiniz. Günümüzde genel olarak iş yerleri, eğlence mekanları veya inşaat faaliyetlerinden kaynaklanan gürültülerde belediyeler yetkilidir. Şikayetlerinizi belediyenin resmi web sitesi üzerinden veya iletişim numaraları üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Zabıtaya veya Polisi Gürültü İçin Çağırma
Konutlarda veya sokakta meydana gelen gürültü durumlarında, zabıta veya polis ekiplerine başvurabilirsiniz. Günümüzde acil durumlar için kullanılan; “112 Acil Durum Hattını” arayarak şikayetinizi iletebilirsiniz.
ÖNEMLİ: Gürültü şikayet işlemlerinizde delil sunmanız (ses kaydı, video kaydı, tanık beyanları) sürecin etkinliğini büyük bir oranda artıracaktır.
Hangi Saatler Arasında Gürültü Yapılmamalıdır?
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi Yönetmeliği’ne göre konut alanlarında gece 19:00-07:00 saatleri arasında yüksek sesle gürültü yapmak yasaktır.
Gürültü Şikayetinde Hangi Mercilere Başvurulur?
Gürültüyle ilgili şikayetler için günümüzde kullanılan “112 Acil Yardım Hattı” 7/24 olarak aranabilir. Apartman içinde yaşanan gürültü sorunlarında site yönetimi veya apartman yöneticisiyle iletişime geçmek ilk aşamada oldukça faydalı olacaktır.
Gürültü Yapan Komşuya Ne Gibi Cezalar Uygulanır?
Gürültü yapan komşulara Kabahatler Kanunu kapsamında para cezası uygulanabilir. 2024 itibarıyla konutlarda yüksek sesle müzik veya rahatsız edici gürültü yapanlara idari para cezası 2.500 TL’ye kadar çıkabilir.
BİLGİ: Kanunda yer alan ceza miktarı sürekli olarak değişkenlik gösterebileceğinden dolayı net miktar için resmi kaynakları takip etmenizi öneririz.
Gürültü Yapan Komşuya Polis Gelir Mi?
Evet, aşırı gürültü durumlarında polisi arayarak şikayette bulunabilirsiniz. Polis, ihbar üzerine hızlı bir şekilde adrese gelir. Daha sonra tarafları dinler ve ilgili kişileri uyarır. Gerektiğinde ise idari para cezası keser.
Gece saatlerinde yapılan rahatsız edici gürültülerde polis müdahalesi daha sık görülür. Şikayet eden kişinin bilgileri her zaman gizli tutulur. Eğer şikayet ettiğiniz kişi hala kurallara uymuyorsa devam eden ihlallerde hukuki süreç başlatabilirsiniz.
Yazıyı paylaş: