WhatsApp Bize Ulaşın

/

/

Borçlu Daire İçin İpotek İşlemi

/

/

Borçlu Daire İçin İpotek İşlemi

/

/

Borçlu Daire İçin İpotek İşlemi

Borçlu Daire İçin İpotek İşlemi

25 Eki 2024

İÇİNDEKİLER

lorem

İçindekiler

Çatışmanın

İçindekiler

Çatışmanın

30 Saniyelik Özet

  • Kat malikinin aidat borcu gibi bazı yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda da apartman ya da site yönetimleri tarafından dairenin ipotek altına alınması istenebilir.

  • İpotek koymanın amacı alacaklının, alacağının güvende olmasını sağlamaktır. Rehin hakkı olarak da adlandırılan bu durum eşya hukukunda kendisine yer bulmaktadır.

  • İpotek edilen dairelerin kullanım ve tasarruf hakkı halen mal sahibindedir. İpotek koyan kişi bu haklardan yararlanamaz. Bunun yanında borcun ifa edilmemesi ve gerekli şartların oluşması durumunda da daire ipotek ettiren kişinin mülkiyetine geçmez.

  • İpoteğin kaldırılabilmesi için genel olarak borcun ifa edilmiş olması gerekmektedir.

Borçlu Daire İçin İpotek İşlemi

Borçlu daireler genellikle banka kredileri sebebi ile oluşmaktadır. Dairenin alınması için çekilen konut kredileri ya da bankalara teminat gösterilmesi sonucunda ortaya çıkar. Bunun yanında kat malikinin aidat borcu gibi bazı yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda da apartman ya da site yönetimleri tarafından dairenin ipotek altına alınması istenebilir. Apartman Yönetmeliği gereği, bunların yanında mülk sahibinin diğer borçlarından dolayı da dairesini teminat olarak göstermesi mümkündür. Sonuç olarak borçlu daire temel olarak borç sebebi ile ipotek altında olan daire anlamına gelmektedir.

İpotek Koymanın Amacı Nedir?

İpotek koymanın amacı alacaklının, alacağının güvende olmasını sağlamaktır. Rehin hakkı olarak da adlandırılan bu durum eşya hukukunda kendisine yer bulmaktadır. Borç ilişkisinin kurulmasının ardından borcun gerektiği şekilde ödenmemesi, ödenmesinin tehlikeye girmesi ya da borcun ödenmemesi durumunda işleme alınır.

İpotek edilen dairelerin kullanım ve tasarruf hakkı halen mal sahibindedir. İpotek koyan kişi bu haklardan yararlanamaz. Bunun yanında borcun ifa edilmemesi ve gerekli şartların oluşması durumunda da daire ipotek ettiren kişinin mülkiyetine geçmez. Sözleşme ile bunun tersi belirtilse de hukuken geçerli olmaz. Bunun yerine ipotek ettirilen dairenin satışının gerçekleşmesi ve ödemenin nakdi olarak yapılması gerekmektedir.

Başvuru Süreci Nasıl İlerler?

Bir daireye ipotek konulabilmesi için öncelikli olarak sözleşmenin yapılması gerekmektedir. İpoteğin kurulmasına yönelik yapılan bu sözleşmenin şekil şartı bulunmaktadır. Bu sebeple de resmi bir şekilde hazırlanması gerekir. İpoteğin kurulması için sözleşme hazırlama tapu müdürlüklerinin yetkisi altındadır. Bu sebeple de noterde hazırlanan ipotek sözleşmeleri geçerli değildir. Tarafların sözleşme üzerinde daha sonrasında değişiklik yapma hakkı bulunmaktadır. Ancak bu değişikliklerin de resmi şekilde yapılması gerekir.

İpotek sözleşmesinin kurulmasının ardından ipoteğin tapuya tescil ettirilmesi gerekmektedir. Tapuya tescil ettirilmemesi durumunda geçerli sayılmaz. Bunun yanında alacaklı ipoteğin kurulması için razı olmazsa, alacaklı gerekli şartlar gerçekleşmiş alacağı için mahkeme kararı ile de ipotek işlemini gerçekleştirebilir.

İpotek işleminin gerçekleşebilmesi için öncelikli olarak dilekçe ile başvurulması gerekmektedir. Dilekçede yer alması gereken bilgiler içerisinde ise şunlar bulunur.

  • İpotek bedeli

  • İpoteğin süresi

  • İpoteğin derecesi

  • İpotek oluşturacak kişinin kimlik bilgileri

  • İpotek koyacak kişinin tüzel kişilik olması halinde unvan bilgileri

Dilekçenin verilmesinin ardından ikinci aşama olarak bazı belgeler ile Tapu Sicil Müdürlüğü’ne başvurulması gerekmektedir. Bu belgelerin içerisinde ise şunlar yer alır.

  • İpotek yapılacak daireye ait tapu senedi

  • Hem alıcıya hem de borçluya ait ve son 6 ay içerisinde çekilmiş ikişer adet vesikalık fotoğraf

  • Alacaklı ve borçlunun kimlikleri

  • İşlemin vekil aracılığı ile gerçekleştirildiği durumlarda ise temsil belgesi, temsilcinin kimliği ve bir adet fotoğrafı gerekli olmaktadır.

  • Alacaklı ya da borçlunun tüzel bir kişilik olması durumunda ise ipoteğin kurulması için ticaret tescil memurluğundan alınmış yetki belgesi, vergi levhası fotokopisi, imza sirküsü, yetkili kişinin kimliği ve bir adet fotoğraf gerekli olmaktadır.

  • Daireye ait DASK poliçesi

  • Daireye ait emlak beyan değerini gösteren belge

İpotek Nasıl Kaldırılır?

İpoteğin kaldırılabilmesi için genel olarak borcun ifa edilmiş olması gerekmektedir. Bunun dışında ipoteğin kaldırılmasını sağlayacak durumlar içerisinde şunlar da yer almaktadır.

  • Mahkeme kararı

  • Taşınmazın yok olması

  • Kamulaştırma

  • Bozucu şartın belirlendiği durumlarda bu şartın gerçekleşmesi

  • Süreli bir ipotek ise sürenin dolması

  • Borcun ifa edilmediği durumlarda dairenin satılarak nakitte çevrilmesi

  • Alacaklının alacağından vazgeçmesi

Borcun sona ermesinin ardından daire sahibi ipotek kaydının tapudan silinmesi için alacaklıdan talepte bulunması gerekmektedir. Alacaklının ipotekten vazgeçmemesi durumunda borçlu asliye hukuk mahkemesine başvurarak ipoteğin fekki davası açılabilir.

Kredi sebebi ile ipotek konulmuşsa bunun için tüketici mahkemesine başvurulması gerekmektedir. Eğer aile konutunun eşin rızası olmadan ipotek kurulmuşsa bu ipoteğin kaldırılması için ise aile mahkemesine başvurunun yapılması gerekmektedir.

Demo Araması

Ücretsiz E-Kitap
Site ve Apartman Rehberi

Apartman ve site yönetiminizi devrim niteliğinde bir deneyime dönüştürmeye hazır mısınız? Hemen e-posta adresinizi yazın.

Demo Araması

Ücretsiz E-Kitap
Yönetici Rehberi

Apartman ve site yönetiminizi devrim niteliğinde bir deneyime dönüştürmeye hazır mısınız?

Demo Araması

Ücretsiz E-Kitap
Yönetici Rehberi

Apartman ve site yönetiminizi devrim niteliğinde bir deneyime dönüştürmeye hazır mısınız?

Logo
Logo

BLOK GÖREVLİSİ

kuruluşudur.

İletişim

0551 204 52 20

info@blokgorevlisi.com

Merkez Mahallesi, Hasat Sk. No:52
Şişli/İstanbul

BLOK GÖREVLİSİ

kuruluşudur.

İletişim

0551 204 52 20

info@blokgorevlisi.com

Merkez Mahallesi, Hasat Sk. No:52
Şişli/İstanbul

BLOK GÖREVLİSİ

kuruluşudur.

İletişim

0551 204 52 20

info@blokgorevlisi.com

Merkez Mahallesi, Hasat Sk. No:52
Şişli/İstanbul