/

/

Apartman ve Sitelerde Çöp Toplama Kuralları

/

/

Apartman ve Sitelerde Çöp Toplama Kuralları

Apartman ve Sitelerde Çöp Toplama Kuralları

Yayınlanma:

21 Tem 2025

İÇİNDEKİLER

Apartman ve Sitelerde Çöp Toplama Kuralları
Apartman ve Sitelerde Çöp Toplama Kuralları

30 Saniyelik Özet

  • Binalarda çöp ortalama olarak akşam saat 19.00- 20.00 arasında toplanmaktadır. Daire sakinleri çöplerini çöp kovalarının içerisinde belirlenen saat aralığında kapısının önüne bırakmalıdır. 

  • Binalarda temizliğin yapılması ve çöplerin toplanmasından sorumlu personeller bulunmaktadır. Ancak personellerin işlerini düzgün bir şekilde yapabilmesi için gerekli ekipmanlara sahip olması gerekmektedir.

  • Kapı önüne konulan çöplerin türüne göre ayrıştırılması gerekmektedir. Hayvan artıkları kısa süre içerisinde bozulabileceği için kötü kokunun daha hızlı yayılması kaçınılmaz olacaktır.

  • Çöplerin geri dönüşüm ve evsel atıklar olarak ayrıştırılarak toplanması çevre duyarlılığına katkı sağlar. Kağıt, plastik, cam ve temel gibi yeniden kullanabilecek olan ürünler ile doğal tüketim kaynaklarının azaltılması sağlanabilir.

Apartman ve sitelerde çöp toplama belirli kurallar çerçevesinde yapılmaktadır. Bina yönetimi çöplerin toplanacağı saat aralığını kat maliklerine bildirmekle yükümlüdür. Gerekirse kurallar binanın girişinde panoya herkesin görebileceği bir şekilde asılmalıdır. Binalarda çöp ortalama olarak akşam saat 19.00- 20.00 arasında toplanmaktadır. Daire sakinleri çöplerini çöp kovalarının içerisinde belirlenen saat aralığında kapısının önüne bırakmalıdır. 

Kullanılacak olan poşetlerin su sızdırmadığından emin olunmalıdır. Çöplerin bırakılması, yaz aylarında daha da dikkat gerektiren bir konudur. Sıcak aylarında çok bekleyen çöpler ağır koku ve haşerelere sebep olabilir. Bu sebeple çöplerin belirtilen saat aralığında düzenli olarak bırakılması önerilmektedir.

Çöp Toplama Kuralları Neden Önemlidir?

Binalar ve siteler toplu yaşam alanlarıdır. Toplu yaşam alanlarında düzenin ve tertibin oluşması için konulan kurallara uyulması gerekmektedir. Çöp toplama konusunda konulan kurallar sadece binanın temizliği için değil, aynı zamanda toplumsal alandaki huzurun sağlanması için de çok önemlidir.

Doğru bir şekilde atılmayan ve bırakılmayan çöpler binada hastalıkların oluşmasına bile zemin hazırlayabilir. Binanın düzenli olarak temizlenmemesi ve çöplerin her yere atılması hem kötü bir görüntüye hem de sinek, böcek ve haşerelerin çoğalmasına yol açar

Ortak yaşam alanlarında konulan ortak kurallara uyulmaması binada huzursuzluklara yol açabilir. Bu sebeple kat maliklerinin konulan çöp toplama kurallarına harfiyen uyması beklenmektedir.

Temizlik personelinin güvenliği ve iş verimliliği

Binalarda temizliğin yapılması ve çöplerin toplanmasından sorumlu personeller bulunmaktadır. Ancak personellerin işlerini düzgün bir şekilde yapabilmesi için gerekli ekipmanlara sahip olması gerekmektedir. Çöplerin hijyenik bir şekilde toplanması için çöp bidonu, ona uygun çöp poşetleri, binanın süpürülmesi ve silinmesi için gerekli temizlik malzemenin temin edilmiş olması büyük önem arz etmektedir.

İş verimliliğinin sağlanabilmesi için de mutlaka iş yükünün adil bir şekilde dağıtılması gerekmektedir. Akdi durumda iş kalitesinde ciddi bir düşüş görülebilir. Bu durum da binanın işleyişinde sorun yaratabilir.

Koku, haşere ve sağlık sorunlarının önlenmesi

Binada çöp sebebi ile oluşabilecek koku, haşere ve sağlık sorunlarının engellenmesi için bina sakinlerine düşen bazı görevler bulunmaktadır. Öncelikle çöplerin belirlenen saatler aralığında konulması ve kapı önünde bekletilmemesi gerekiyor.

Çöpler konulduğunda mutlaka ağzı kapalı olmalı ve sızdırılmaz çöp poşetlerinin tercih edilmesi, koku ve çöp suyu akıntısının önüne geçmektedir.

Ne yazık ki çöpler uygun bir şekilde atılmadığı zaman bu durum beraberinde hamam böceği, sinek ve fare oluşumunu da beraberinde getirmektedir. Kirin ve pisliğin olduğu binada da sağlık sorunlarının görülmesi kaçınılmaz olacaktır.

Ortak yaşam alanlarında düzenin korunması

Kat malikleri binadaki düzenin sağlanması için konulan kurallara uyması gerekmektedir. Birçok insanın bir arada yaşadığı bina ve sitelerde düzenin sürdürülebilmesi için kuralların olması şarttır. Akdi durumda binada yaşam kalitesi düşebilir, bu durum da beraberinde sorun ve tartışmaları da getirebilir.

Çöp Toplama Saatleri ve Günleri

Çöp toplama saatleri ve günleri bina yönetimi tarafından belirlenerek kat maliklerine bildirilmektedir. Pek çok binada bu süreç benzer bir şekilde ilerlemektedir. Çöpler 19.00 - 20.00 saatleri arasında haftanın 6 günü toplanır. Pazar günleri görevlinin izin günü olması sebebi ile kat maliklerinin çöplerini kendi atması gerekmektedir.

Kat Sakinlerinin Uyması Gereken Temel Kurallar

Kat sakinlerinin uyması gereken temel kurallar, binadaki düzenin bozulmasını engeller. Komşuluk ilişkilerinin sorunsuz olmasına yardımcı olan bu kurallar ortak yaşam alanlarının da sağlıklı kullanılmasını sağlar. Temel kurallardan bazıları şu şekilde:

Çöp toplama saatleri: Binada çöp toplama saatlerine uyulması, binadaki temizliğin sağlanmasına yardımcı olur. Yönetimin belirlediği saatlerde ve günlerde çöp uygun bir şekilde kapının önüne konulmalıdır.

Ortak alanların kullanımı: Ortak alanlarının doğru bir şekilde kullanılmasından tüm kat malikleri sorumludur. Asansör, otopark, bina girişleri, çatılar ve merdiven boşlukları gibi otak kullanım alanlarının temiz ve düzenli bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Bu alanlara özel eşyaların bırakılması sorunlara sebebiyet verebilir.

Gürültü saatleri: Pek çok binada 21.00 ya da 22.00’den sonra yüksek sesle konuşmak, gürültü yapmak, süpürge çalıştırmak, inşaat işi yapmak ya da müzik dinlemek yasaktır.

Aidatların ödenmesi: Binada oturan her kat malikinin belirlenen aidatı düzenli ve zamanında ödemesi esastır. Binada toplanan aidatlar ortak kullanım alanlarının temizliği ve görevli personellerin maaşlarının zamanında ödenmesini sağlamaktadır. Ortak kullanım alanlarında giderlerin zamanında karşılanması için herkesin aidatını zamanında ödemesi gerekmektedir.

Hayvan artığı, cam, kesici/delici atıklar için özel dikkat

Kapı önüne konulan çöplerin türüne göre ayrıştırılması gerekmektedir. Hayvan artıkları kısa süre içerisinde bozulabileceği için kötü kokunun daha hızlı yayılması kaçınılmaz olacaktır. Beklemeden atılması gereken bu atıklar için mümkün olduğu kadar 2-3 kat poşetin kullanılması önerilmektedir.

Cam kırıkları ve delici kesici atıklar normal poşetler resmen kağıt gibi yırtabilir. Bu durum hem çöplerin ve çöp suyunun dışarıya taşmasına hem de görevli personelin yaralanmasına sebep olabilir. Bu tür artıkları sıkıca sarabilir ya da pet şişenin içerisine zarar vermeyecek bir şekilde konulmasını sağlayabilirsiniz.

Geri dönüşüm ve evsel atıkların ayrı toplanması

Çöplerin geri dönüşüm ve evsel atıklar olarak ayrıştırılarak toplanması çevre duyarlılığına katkı sağlar. Kağıt, plastik, cam ve temel gibi yeniden kullanabilecek olan ürünler ile doğal tüketim kaynaklarının azaltılması sağlanabilir. Aynı zamanda bu durum geri dönüşüm ekonomisine de katkı sağlar. Bu sebeple yönetimin çöp toplanırken, kat maliklerini çöplerini ayırarak koyması konusunda uyarıda bulunabilir.

Çöpün merdiven boşluğu veya bina içine bırakılmaması

Toplanacak olan çöplerin yeri kapı önüdür. Görevliler çöpleri her gün belirlenen saatlerde dairelerin kapılarının önünden toplar. Kat maliklerinin çöpleri merdiven boşluğuna atması beraberinde sağlık ve hijyen sorunlarını getirecektir. Öte yandan bu durum görevli personele de ek iş yükü oluşturabilir.

Merdiven boşluklarına atılan çöpler aynı zamanda yangın riski taşımaktadır. Olası bir yangın durumunda binadaki vatandaşların tahliyesi çöplerden dolayı zorlaşabilir.

Toplama alanlarının düzenli temizliği

Çöp toplama alanlarının düzenli ve temizliği, hijyen açısından çok önemlidir. Düzenli olarak temizlenmeyen çöp alanları ciddi hastalıkların yayılmasına zemin hazırlayabilir. Bunun yanı sıra çöp etrafında zararlı bakterilerin ve haşerelerin üremesi de görülebilir.

Düzenli olarak yapılan temizlik de dezenfeksiyon işlemleri bu tür risklerin ortadan kalkmasını sağlayabilir. Dışarıdan bakıldığında da binanın ne kadar temiz olduğu gözler önüne serilebilir.

Geri dönüşüm kutularının takibi

Binada geri dönüşümün verimli bir şekilde yapılabilmesi için geri dönüşüm kutularının takibinin yapılması gerekmektedir. Kutuların doğru bir şekilde zamanında aşırı dolmadan boşaltılması gerekmektedir. Düzenli olarak yapılan kontroller çevrenin de temiz kalmasına yardımcı olur.

Bazı kullanıcılar geri dönüşümde atıkları yanlış kutulara atabilir. Bu durumun önüne geçmek için de düzenli takip ve kontrol yapılabilir. Özetle, düzenli olarak yapılan kontrol ve bakım verimli atık yönetimine de destek olur. Atıkların toplanması ve işlenmesi de bu kapsamda daha pratik bir hal kazanır.

Kurallara uymayan sakinlerin uyarılması

Çöplerin toplanması ve hijyenin sağlanması konusunda kurallara uyulması binalarda şarttır. Bu kurallara uymayan daire sakinlerinin olması halinde yönetim gerekli uyarıyı ilk olarak sözlü daha sonra da yazılı olarak yapılabilir.

Sözlü olarak yapılan uyarılarda konuşma hakaret edici, sert ifadelere kaçmadan yapıcı ve onarıcı bir şekilde gerçekleşmelidir.

Binadaki kurallar herkese eşit bir şekilde uygulanmalıdır. Hiçbir kat sakinine istisnanın yapılmayacağı açık bir şekilde ifade edilmelidir. Bina yönetimi kuralları ara ara hatırlatarak olası sorunların önüne geçebilir.

Belediyeyle iletişim ve toplama planlaması

Belediyeler çöpleri her gün belirli saatlerde belirledikleri tora doğrultusunda toplamaktadır. Binadaki çöp toplama işlemi de belediyenin çöp toplama saatlerine göre ayarlanabilir. Bu şekilde binada çöplerin birikmesinin önüne geçilebilir.

Atık toplamada kutuda ya da çöp bidonlarında sorun varsa bu durumun çözümü için de hemen belediye ile iletişime geçilebilir. Bu şekilde çevre kirliliğinin önüne geçilerek çöplerin zamanında çevre sorunu yaratmadan toplanması sağlanır.

Çöp apartman içine bırakılırsa ceza kesilebilir mi?

Bina yönetiminin çöpleri apartman içerisinde bırakan kat malikleri için para cezası kesme yetkisi bulunmuyor. Ancak uyarılara rağmen kat maliki ısrarla aynı davranışa devam ediyorsa, bu durumda durum belediyeye bildirilebilir. Belediye yönetmeliklerine göre belirlenen kurallara uymayanlar için idari para cezası kesilebilir. Site yönetimi bu durumda kuralları sık sık hatırlatabilir, kat maliklerini hem yazılı hem de sözlü olarak uyarabilir.

Temizlik personeli çöp taşımayı reddedebilir mi?

Temizlik personelinin görevleri arasında, binayı temizlemek ve çöpleri toplamak bulunmaktadır. Ancak bırakılan çöpler sağlık ve güvenlik riski barındırıyorsa, ağzını açık bırakılmış bir şekilde kapı önüne bırakılmışsa, bu durumda temizlik personeli çöpleri taşıması reddebilir. Bu durumda kat maliklerine düşen görevlerin başında çöpleri uygun bir şekilde paketlemek bulunmaktadır. Kurallara uymayan atıklar, görevliler tarafından taşınmayabilir. Bu durumda sorumluluk tamamen kat malikine aittir. Bu konuda, temizlik personellerinin güvenliği her şeyden önce gelmektedir.

Kedi kumu veya çocuk bezi nasıl atılmalı?

Kedi kurumu ve çocuk bezi gibi atıklar da hijyen konusunda dikkatli bir şekilde paketlenerek atılması gereken atıklar arasında bulunmalıdır. Kedi kumu gibi biraz da dökülmesi mümkün olan atıkların kesinlikle sağlam bir poşete konulması gerekmektedir. Poşetlerin ağzı sıkıca bağlanmalı ve dökülmediğinden emin olunması gerekmektedir. Kullanılmış ve kirli bebek bezleri de sızdırmaz ve koku geçirmez poşetler konulmalıdır. Bebek bezleri atıklar arasında olduğu için kesinlikle geri dönüşüm kutusuna konulmaması gerekmektedir.

Yazıyı paylaş:

İÇİNDEKİLER