WhatsApp Bize Ulaşın

/

/

Apartman ve Site Aidatı

/

/

Apartman ve Site Aidatı

/

/

Apartman ve Site Aidatı

Apartman ve Site Aidatı

9 Kas 2024

İÇİNDEKİLER

lorem

İçindekiler

Çatışmanın

İçindekiler

Çatışmanın
Apartman ve Site Aidat
Apartman ve Site Aidat

30 Saniyelik Özet

  • Aidat Tanımı ve Zorunluluğu: Apartman ve site aidatları, ortak alanların giderlerinin karşılanması için kiracılar ve mülk sahipleri tarafından ödenen zorunlu bir ücrettir. Ödeme miktarı yönetim tarafından belirlenip kat malikleri kurulu tarafından onaylanır.

  • Aidat Hesaplama: Aidat bedelleri, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre yıllık tahmini giderler ve gelirler baz alınarak belirlenir. Tahmini giderler gelirlerden çıkarılarak, arsa payları oranında paylaşılır ve aylık olarak kat malikleri ve kiracılar tarafından ödenir.

  • Aidat Ödememe Durumları: Yönetimin görevini yerine getirmediği ve hizmet sunulmadığı durumlarda, kat malikleri ve kiracılar aidat ödemeyebilir; ancak bu durumun kanıtlanıp mahkemeye başvurulması gerekmektedir.

  • Aidatın Kapsadığı Giderler: Aidat, ortak alan su, elektrik gibi düzenli giderler ve beklenmedik giderler için toplanır. Yöneticiler, yönetim planına göre aidat öder veya ödemekten muaf olabilir.

  • Aidat Ödemeyenlere Yaptırımlar: Aidat ödemeyenler hakkında %5’lik gecikme faizi uygulanabilir, icra takibi veya dava açılabilir; ancak bu durum enerji kaynaklarının kesilmesini yasal kılmaz.

Apartman ve Site Aidatı Nedir?

Toplu halde yaşanılan site ve apartmandaki ortak alanların giderlerinin karşılanması için bu alanları kullanan kişilerin yapmış olduğu ödemelere aidat adı verilmektedir. Site gelir gider programı, aidat ödemelerinin düzenli bir şekilde takip edilmesi ve yönetimsel süreçlerin kolaylaştırılması için etkili bir çözümdür. Kiracıların ve mülk sahiplerinin yönetim tarafından belirlenen ve kat malikleri kurulu tarafından kabul edilen miktardaki aidatları belirlenen düzende ödemeleri zorunludur.

Apartman ve Site Aidatı Nasıl Belirlenir?

Apartman ve sitelerde aidat bedellerinin belirlenmesinde Kat Mülkiyeti Kanunu’nun maddelerine uygun şekilde hesap yapılmaktadır. Bu hesap yapılırken ortak yaşanılan alanın işletme projesinin temel alınması gerekmektedir. Aidatlar neye göre belirlenir, bu sürecin anlaşılabilmesi için önemli bir sorudur ve genellikle işletme projelerine dayanılarak belirlenir. İşletme projeleri genel olarak site ya da apartmanların bir yıllık tahmini giderlerinin ve gelirlerinin yer aldığı bir evraktır.

Bu gelir ve giderlere dayanılarak ve bir yıl içerisindeki enflasyon gibi ekonomik gelişmeler göz önüne alınarak apartman ya da sitenin bir yıllık tahmini giderlerinin toplamının hesaplanması gerekmektedir. Bunun yanında apartman ya sitelerin aidat dışında dükkân kirası gibi gelirlerinin olması halinde tahmini giderlerden tahmini gelirlerin çıkarılması gerekmektedir. Gelirin olmadığı durumlarda ise tüm giderler kat malikleri ve kiracılardan alınan aidatlar ile karşılanmaktadır.

Hesaplanan giderlerin karşılanması için kat maliklerinin arsa payları oranında paylaşımı yapılır. Eğer tüm kat maliklerinin arsa payları eşit ise o zaman giderler eşit olarak kat maliki sayısına bölünür. Belirlenene miktarın her ay bağımsız bölümleri kullanan ya da kullanmayan mülk sahipleri ya da kiracılar tarafından ödenmesi mecburidir.

Apartman ve Site Aidatı Hangi Durumlarda Ödenmez?

Apartman ve sitelerde aidat ödeme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu zorunluluğu ortadan kaldıran tek şart ödenen aidatlar karşılığında hizmetin alınmamasıdır. Bu durumda yönetimin görevini yerine getirmiyor olması gerekmektedir. Apartman ve site yönetimleri kat maliklerini temsil ettiği için onlara karşı sorumludur. Bu sebeple de görevlerini dürüstlük ilkesi içerisinde ve kat maliklerin haklarını koruyarak yerine getirmeleri gerekmektedir.

Yönetimin görevlerini yerine getirmemesi ya da hizmet verilmemesi durumunda ise kat maliklerinin ve kiracıların aidat ödeme yükümlülüğü kalkar. Ancak bunun için durumun tespit edilip mahkemeye başvurulması ve kanıtlanması gerekmektedir.

Apartman ve Site Aidatı Neleri Kapsar?

Apartman ve site aidatları yaşanılan alanların düzenli ve beklenmedik giderlerinin karşılanması için alınan bir ücrettir. Bu sebeple de ortak alanlar ne kadar büyük olursa ve toplu yaşam alanı ne kadar çok çeşitli sosyal alana sahip olursa doğal olarak kat maliklerinden toplanan aidat bedelleri de artmaktadır. Aidat içerisinde yer alan kalemler toplu yaşam alanlarındaki imkanlara ve özel ihtiyaçlara göre farklılık göstermekle birlikte düzenli giderler içerisinde genel olarak şunlar yer almaktadır.

  • Su, elektrik, doğalgaz ve ortak yayın gibi giderler

  • Bahçe bakım ve temizleme giderleri

  • Ortak alan temizlik giderleri

  • Kapıcı ya da güvenlik görevlisi gibi görevlilerinin ücret, sigorta ve diğer ödemeleri

  • Rutin bakım ve onarım giderleri

  • Sigorta giderleri

Bunların yanında beklenmedik durumların üstesinden kısa zaman içerisinde gelebilmek için yönetimin kasasında bir miktar paranın bulunması gerekmektedir. Bu sebeple de aidat bedelleri hesaplanırken beklenmedik durumlar için öngörülen maliyetlerin de hesaba katılması gerekmektedir.

Yöneticiler Aidat Öder mi?

Apartman ya da site yöneticilerinin aidat ücreti ödeyip ödemeyeceği yönetim planında yer alan maddelere göre değişiklik göstermektedir. Eğer yönetim planında yöneticilerin aidat ödemesi yapmayacağına dair bir madde bulunuyor ise o zaman yöneticilerin aidat ödemesine katılmasına gerek yoktur.

Eğer yönetim planında herhangi bir düzenleme bulunmuyorsa kat malikleri kurulunca alınana herhangi bir karar olup olmadığına bakılması gerekmektedir. Eğer kat malikleri kurulu tarafından da alınmış herhangi bir kara bulunmuyor ise o zaman Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 40. maddesinin D bendinde yer alan hükümler uygulanmaktadır. Bu maddeye göre yönetim aidatın yarısını ödemekle yükümlüdür.

Bunun yanında normal giderlerin dışında çatı onarımı ya da dış cephe boyanması gibi giderlerin karşılanması için toplanan ücretlere yönetimin aynı zamanda kat maliki olması halinde tamamına katılım gösterme zorunluluğu bulunmaktadır.

Apartman ve Site Aidatı Ödemeyenlere Yaptırımlar Nedir?

Aidat ödemelerinde gecikmelerin olması ciddi hukuki sonuçların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Aidat ödemeyen kat malikinin aynı zamanda kiracı olması halinde ise evden çıkartılması mümkün olmaktadır.

Aidat bedellerinde gecikme olması ya da ödenmemesi halinde hem yönetim hem de kat maliklerinin her biri tarafından dava açılabilir ya da icra takibi başlatılabilir. Aidatın ödenmediği günler için ise %5’lik faiz uygulaması bulunmaktadır.

Aidatı kiracının ödememesi durumunda ise tahliye davasının açılması mümkün olmaktadır. Bunun yanında ev sahibi aidat ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeyen kiracısı için icra takibi başlatabilmektedir.

Aidatları Tahsil Edemeyen Yöneticinin Sorumlulukları Nelerdir?

Aidat bedelinin belirlenmesi ve aidatların belirlenen usule uygun şekilde toplanması yönetimin sorumluluklarından birisidir. Ayrıca aidat defteri tutarak ödemelerin düzenli olarak kayıtlarının da tutulması gerekmektedir. Ödeme yapmayan kat maliklerinin zamanında uyarılması ve ödeme yapan ile yapmayan kat maliklerinin listesinin herkesin görebileceği bir yere asılması da yönetimin sorumlulukları içerisinde yer almaktadır.

Yönetimin bu sorumlulukları yerine getirmemesi durumunda görev ihlali yapmış sayılmaktadır. Bu sebeple de aidatlarını düzenli olarak ödemeyen kat malikleri için yasal sürecin başlatılması noktasında da yönetimlerin sorumluluğu bulunmaktadır. Aksi olması halinde yönetimin diğer kat maliklerine karşı sorumluluğunu yerine getirmemesi ve görev ihlali söz konusu olmaktadır.

Aidatı yatırmayan site sakinlerinin suyu kesilir mi?

Kat malikinin ya da kiracının aidatı ödememesi durumunda ev sahibinin, diğer kat maliklerinin ya da yönetimin ilgili kişiyi icraya vermesi mümkündür. Ancak bu sebeple su, elektrik ya da doğalgaz gibi enerji kaynaklarının kesilmesi mümkün ve yasal değildir.

Aidat kaç kez arttırılır?

Aidat arttırımının yapılabilmesi için olağan ya da olağanüstü genel kurul toplantısının yapılması ve bu kuruldan onay alınması gerekmektedir. Uygulamada genellikle yılda bir kez aidat arttırımı yapılsa da ihtiyaç olması halinde aidat arttırımı daha sık yapılabilir. Bunun yanında iki yılda bir gibi daha uzun periyodlarda da arttırım yapılması mümkün olmaktadır.

Oturulmayan daireden aidat alınır mı?

Kullanılmayan konut olsa dahi mülk sahibinin aidat ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır.

Kiradan fazla aidat olur mu?

Aidat bedelinin kira bedelinden fazla olması mümkün olmaktadır. Ancak bu durumda kiracı sadece kira bedeli kadar miktarını ödemekle yükümlüdür. Üst kısmının ise mülk sahibinin ödemesi gerekmektedir.

Demo Araması

Ücretsiz E-Kitap
Site ve Apartman Rehberi

Apartman ve site yönetiminizi devrim niteliğinde bir deneyime dönüştürmeye hazır mısınız? Hemen e-posta adresinizi yazın.

Demo Araması

Ücretsiz E-Kitap
Yönetici Rehberi

Apartman ve site yönetiminizi devrim niteliğinde bir deneyime dönüştürmeye hazır mısınız?

Demo Araması

Ücretsiz E-Kitap
Yönetici Rehberi

Apartman ve site yönetiminizi devrim niteliğinde bir deneyime dönüştürmeye hazır mısınız?

Logo
Logo

BLOK GÖREVLİSİ

kuruluşudur.

İletişim

0551 204 52 20

info@blokgorevlisi.com

Merkez Mahallesi, Hasat Sk. No:52
Şişli/İstanbul

BLOK GÖREVLİSİ

kuruluşudur.

İletişim

0551 204 52 20

info@blokgorevlisi.com

Merkez Mahallesi, Hasat Sk. No:52
Şişli/İstanbul

BLOK GÖREVLİSİ

kuruluşudur.

İletişim

0551 204 52 20

info@blokgorevlisi.com

Merkez Mahallesi, Hasat Sk. No:52
Şişli/İstanbul