Rahatsız Eden Komşu Dava Dilekçesi
16 Eki 2024
30 Saniyelik Özet
Sulh ve hukuk mahkemesinin kararına rağmen komşunun rahatsızlık vermeye devam etmesi durumunda uygulanabilecek bir diğer yöntem ise asliye ceza mahkemesine başvurulabilir.
Komşunun vermiş olduğu rahatsızlıktan dolayı kişinin fiziksel, zihinsel ya da ruhsal sağlığının bozulması durumunda yasal yollara başvurulması mümkün olmaktadır.
Davanın asliye ceza mahkemesinde davacı yönünde karar vermesi halinde ise 3 ay ile 1 yıl arasında değişen hapis cezasının verilmesi mümkün olmaktadır.
Durumun kat maliki kuru tarafından görüşülerek rahatsızlık duyan komşunun haklı bulunması halinde dava açılarak rahatsızlık veren komşunun bağımsız bölümdeki hakkını devretmesi mümkün olmaktadır.
Apartman ve sitelerde ikamet eden kişilerin birbirlerini rahatsız etmemesi ve birbirlerinin hakları gasp etmemesi esastır. Ne yazık ki bu durum her zaman geçerli değildir. Komşulardan gelen gürültüden rahatsız olmak çok sık karşılaşılan bir durumdur. Genellikle komşular arasındaki uyarı ile sona eren bu rahatsızlıklar uzun soluklu olabilmektedir.
Rahatsızlık Nedir ve Hangi Durumlarda Dava Açılır?
Rahatsızlık, diğer kat sakinlerinin yapılan davranışlardan olumsuz olarak etkilenmesidir. Bu rahatsızlık geçici süre ile ya da yanlışlıkla oluşabileceği gibi uzun süre devam eden ve sürekli tekrarlayan özellikte de olabilmektedir. Komşunun vermiş olduğu rahatsızlıktan dolayı kişinin fiziksel, zihinsel ya da ruhsal sağlığının bozulması durumunda yasal yollara başvurulması mümkün olmaktadır.
Başvuru Süreci ve Adımları
Komşunun neden olduğu davranışlardan dolayı rahatsızlık yaşanması halinde yasal yollara başvurmak için öncelikli olarak rahatsızlığın kanıtlanması gerekmektedir. Bunun içince öncelikli olarak polisin ya da zabıtanın aranması gerekmektedir. Polisin ya da zabıtanın gelmesinin ardından rahatsızlığa neden olan davranışın raporunun tutulması son derece önemlidir. Her ne kadar uygulamada polis ya da zabıta komşunun uyarılması ile yetinse de dava açılması halinde tutanak birincil kanıt niteliğinde olacaktır.
Polis ya da zabıtanın tutanağına rağmen rahatsızlığın devam etmesi halinde rahatsız olan kişi için dava yolu açıktır. Bunun için öncelikli olarak Kat Mülkiyeti Kanunu madde 33 gereğince sulh ve hukuk mahkemesine başvuru yapılması gerekmektedir. Bu başvuru şahsen yapılabileceği gibi aynı zamanda apartman ya da site yöneticisi ya da avukat tarafından da yapılabilmektedir.
Sulh ve hukuk mahkemesinde görülen davadan çıkan sonuç komşunun davranışında herhangi bir değişikle sebep olmaması ve rahatsızlığın devam etmesi halinde ise başvurulabilecek iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki mahkemede davacı lehine karar çıkmasına rağmen rahatsızlığın bir yıl boyunca devam etmesi halinde konu kat malikleri kuruluna götürülebilir. Bu toplantıda Kat Mülkiyeti Kanunu madde 25’te yer alan Kat Mülkiyeti Devri Mecburiyeti işleminin uygulanmasını isteyebilir. Bu madde ile rahatsızlığa neden olan komşunun bağımsız bölümlerdeki haklarının kat malikleri kuruluna devredilmesini istenebilir.
Sulh ve hukuk mahkemesinin kararına rağmen komşunun rahatsızlık vermeye devam etmesi durumunda uygulanabilecek bir diğer yöntem ise asliye ceza mahkemesine başvurulabilir. Türk Ceza Kanunu madde 123’te yer alan huzur ve sukunu bozma kanalından başvuru yapılabilir.
Olası Sonuçlar ve Karar Süreci
Rahatsızlık sebebi ile sulh ve hukuk mahkemesine başvurulması ve davacının haklı çıkması halinde ilk uygulama komşuların rahatsızlıklarının önlenmesi için gerekli ses yalıtımı ve diğer önlemlerin alınmasını sağlamaktır. Bu önlemlerin davalı tarafından alınmaması halinde ise para cezası uygulanır.
Davanın asliye ceza mahkemesinde davacı yönünde karar vermesi halinde ise 3 ay ile 1 yıl arasında değişen hapis cezasının verilmesi mümkün olmaktadır.
Durumun kat maliki kuru tarafından görüşülerek rahatsızlık duyan komşunun haklı bulunması halinde dava açılarak rahatsızlık veren komşunun bağımsız bölümdeki hakkını devretmesi mümkün olmaktadır. Ancak bu sonuca uygulamada pek rastlanmaz.