Merkezi Isıtma Sistemi
Yayınlanma:
27 Şub 2025
30 Saniyelik Özet
Doğalgazın yaygın hale gelmesiyle birlikte birçok ısıtma sistemi kullanılmaya başlamıştır. Bunlardan biri de apartman ve binalarda yaygın olarak kullanılan merkezi ısıtma sistemidir.
Merkezi ısıtma sistemi kullanan dairelerde ortak fatura ödenmesi yapılır. Bu yüzden daire sahibi kaloriferlerini kapatsa bile o ayki fatura paylaşımından ödeme yaparlar. Burada önemli olan faturanın ortak olarak ödenmesidir.
Çoğunluk merkezi ısıtma sistemine geçiş için oy verdikten sonra, karar defteri için yöneticinin imza beyanı ve doğalgaz faturası ile firmaya giderek abonelik açtırılması gerekir. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra merkezi ısıtma sistemi için süreç başlamış olur.
Merkezi ısıtma sisteminde en çok görülen sorunlardan biri de ısıtma dengesinde görülen sorunlardır. Isıtmanın fazla olması bazı daireleri rahatsız ederken bazı dairelere de az gelebilir.
Merkezi Isıtma Sistem Nedir?
Doğalgazın yaygın hale gelmesiyle birlikte birçok ısıtma sistemi kullanılmaya başlamıştır. Bunlardan biri de apartman ve binalarda yaygın olarak kullanılan merkezi ısıtma sistemidir. Bina ya da apartman içindeki birçok alanın sıcaklığını sağlamaya yarayan bir sistemdir. Tek bir merkezden ısı enerjisi alarak ısıtmayı sağladığı için merkezi adını almıştır. Oldukça yaygın görülen merkezi ısıtma sistemi, ısının en alt katta da en üst katta da eşit şekilde yer almasını sağlar.
Merkezi ısıtma sistemi giderek artan kullanıma sahip olan sistemlerden biridir. diğer ısıtma sistemlerinden, merkezi ısıtma sistemine geçiş yapan oldukça fazla bina ve apartman vardır. Merkezi ısıtma sisteminin birçok avantajı olduğu kadar, farklı açılardan dezavantajları da vardır. Apartman ve bina sakinleri bunları göz önüne alarak merkezi ısıtma sistemine geçiş yapabilir.
Merkezi Isıtma Sistem Nasıl Çalışır?
Merkezi ısıtma sisteminde çalışma sistemi, ısı enerjisinin tek bir kazandan alınmasına dayanır. Dairelerde yer alan radyatörlere bu kazandan sıcak su verilerek radyatörlerin ısınması sağlanır. Ardından bu ısı, herhangi bir şeye gerek olmadan evi de ısıtır. Aynı anda ve eşit şekilde ısınan daireler sonrasında bina da ısınır. Merkezi ısıtma sisteminde ısınma çok daha etkili olduğu için soğuktan şikâyet durumları da bir arıza olmadığı sürece görülmez. Son yıllarda artan merkezi ısıtma sistemi kullanımı, tüm detayları ile öğrenilerek tercih edilmelidir.
Merkezi Isıtma Sistemde Faturalandırma
Merkezi ısıtma sistemi kullanan dairelerde ortak fatura ödenmesi yapılır. Bu yüzden daire sahibi kaloriferlerini kapatsa bile o ayki fatura paylaşımından ödeme yaparlar. Burada önemli olan faturanın ortak olarak ödenmesidir.
Merkezi Isıtma Sistemde Fatura Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Merkezi sistem, binalarda ısıtma sisteminin eşit olarak sağlandığı bir sistemdir. Burada bu yüzden ödeme de eşit olarak yapılır. Belirlenen dönemde yakılan toplam yakıt, daire sayısına bölünerek hesaplanır. Eğer kömür yakıtlı bir kazan kullanılıyorsa o ayki toplam kömür sayısının daire sayısına bölünerek faturalandırma işlemi yapılır.
Merkezi Isıtma Sisteme Nasıl Geçiş Yapılır?
Bir bina ya da apartmanda merkezi ısıtma sistemi kullanılmak isteniyorsa, bunun için öncelikle tüm sakinlerin arasında yapılan oylama ile en az salt çoğunluğun sağlanması gerekir. Çoğunluk merkezi ısıtma sistemine geçiş için oy verdikten sonra, karar defteri için yöneticinin imza beyanı ve doğalgaz faturası ile firmaya giderek abonelik açtırılması gerekir. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra merkezi ısıtma sistemi için süreç başlamış olur.
Merkezi Sistem ile Bireysel Sistem Arasındaki Farklar
Merkezi sistemi tam tersi etkisi olan bireysel ısıtma sistem arasındaki farklar merak edilir. Bireysel sistemde herkes tükettiği kadar yakıtı öder. Merkezide olduğu gibi paylaşım yoktur. Ancak bu durum binanın daha soğuk olmasına sebep olmakla birlikte, daha az ısı ile daha yüksek fatura ödenmesine sebep olur.
Merkezi ısıtmada kullanılan malzemeler de daha sağlam olduğu için daha uzun ömürlü kullanım sağlanır. Tüm bina ortak fatura ödediği için maliyet de daha düşük olmaktadır. Eşit ısı dağılımı sistemine dayalı olduğu için binadaki en alt kat kuzey cephe ile en üst kat güney cephe de aynı şekilde ısınmış olur. En büyük avantajı olan bu özellik, merkezi ısıtma sisteminin oldukça fazla tercih edilmesini de sağlar. Sonuç olarak her iki sistemin de çeşitli avantaj ve dezavantajları bulunur.
Apartman ve Sitelerde Merkezi Isıtma Zorunlu Mu?
Apartman ve binalarda ısıtma sistemlerine yönelik yapılan düzenleme ve yönetmeliklere göre yapı ruhsatında kullanım alanı toplam 2.000 metrekarenin üzerindeyse merkezi ısıtma sistemi kullanımı zorunludur. Bunun altında olan yerlerde ise oy çoğunluğu ile isteğe bağlı olarak geçiş yapılabilir.
Merkezi Sistem Kullanımı ile İlgili Yasal Düzenlemeler
Merkezi ısıtma sisteminde öncelikle belirli metrekare üzerindeki yerlerde kullanım zorunludur. Bunun dışında ortak ödeme ve ortak fatura kurallarının da uyulması gerekir. Merkezi ısıtma sistem kullanımında, daire ısısının 15 derecenin altında olması ve petekteki vanaların kapatılması da yasaktır. Bunun önlenmesi için de kıyas sistemi uygulanmaktadır.
Merkezi Isıtma ve Pay Ölçer
Apartman ve binalarda en çok kullanılan iki ısıtma sistemi merkezi ısıtma ve pay ölçerdir. Merkezi ısıtma, tek bir kazandan dairelere eşit ısı verilmesini içeren bir ısıtma sistemiyken, pay ölçer radyatör üzerinden ölçüm yapıp kullanıldığı kadarının ödendiği bir sistemdir. Pay ölçer cihazının takılmasıyla, dairede ne kadar yakıt kullanımı yapıldığı hesaplanır ve ödeme bu şekilde belirlenir. Binalarda en çok tercih edilen bu iki sistem arasında geçiş yapmak da mümkündür.
Pay Ölçer Sistemi Nasıl Çalışır?
Pay ölçer cihazı takıldığı peteğin kaç kalori enerji harcadığını anlık bir şekilde kaydeder. Üzerinde yer alan ekran bu bilgileri gösterir. Kullanılan enerji miktarını denetleme, kontrol etme ve arttırıp azaltma yetkisi verdiği için kullanışlı olarak tercih edilir. Ayarlanan sıcaklıklara göre ortam ısısını ayarlamak da kullanıcının kendi kararına kalmıştır.
Fatura Paylaşımında Adaletin Sağlanması
Isı pay ölçer kullanımının en büyük avantajı herkes kullandığı kadar yakıtın parasını öder. Bu yüzden sıcak sevmeyen, dairede bulunmayacak olan kişiler daha az fatura öder. Bu yüzden daha adaletli olarak düşünülen bir sistemdir. Toplam harcanan yakıt miktarı, dairelere bölündüğü için herkes aynı ödemeyi yapmış olur.
Merkezi Sistemin Avantajları ve Dezavantajları
Merkezi ısıtma sisteminin avantajları ve dezavantajları vardır. Merkezi sistemde daire başı yatırım maliyeti oldukça düşüktür. Bu yüzden daha ekonomik olmasından dolayı avantaj sağlar. %25 gibi bir oranda daha az gaz tüketimi mevcuttur. Daha kolay bir şekilde tüm binanın ısınması sağlanırken, daha az fatura çıkması da sağlanır. Merkezi ısıtma sisteminde özellikle yalıtımlı binalarda çok daha az enerji ve yakıt kullanımı ile sıcaklık elde etmek mümkün olur. Bu da daha düşük faturalar anlamına geldiği için ekonomik olarak da avantaj sunar.
Merkezi sistemin dezavantajları ise öncelikle temizlik ve bakımıdır. Bunun için tüm sistemin kapatılması gerekir. Dolayısıyla tüm bina soğur. Her daire eşit fatura ödediği için ısıyı az kullanan daire ile çok kullanan dairenin aynı faturayı ödemesi de adaletsiz olarak gelebilir.
Merkezi Isıtma Sisteminde Sık Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir?
Apartmanlarda ve binalarda tercih edilen merkezi ısıtma sistemi, bazı sorunlara da sebep olmaktadır. Bu sistemde her dairenin farklı talepleri olabilir. Aynı şekilde bazı olumsuzluklara da sebep olabilir. Bunların bir kısmı için çözüm olsa da bazları için de çözüm olmayabilir. Ancak yine de en çok tercih edilen ısınma tipleri arasında yer alır.

Isıtma Dengesi Sorunları
Merkezi ısıtma sisteminde en çok görülen sorunlardan biri de ısıtma dengesinde görülen sorunlardır. Isıtmanın fazla olması bazı daireleri rahatsız ederken bazı dairelere de az gelebilir. Bu durumda kendi petek ayarlarını kısabilirler. Ancak bu durumda da ortak fatura ödeme sisteminden dolayı daha az ısıya daha çok fatura ödemesi ortaya çıktığı için sorun yaratır.
Yüksek Aidat ve Fatura Şikayetleri
Merkezi sistem ısıtma sisteminde ödenen yüksek aidat ve eşit paylaşım fatura sistemi kullanıcılar tarafından zaman zaman soruna sebep olabilir. Bu durumda da hem fatura tutarı hem de ödenen aidat tutarından dolayı memnun olmayan daire sakinleri de olabilir.
Bireysel Isıtma Talebi ve Hukuki Süreçler
Merkezi ısıtma sisteminde olup sorun yaşayan daireler zaman zaman pay ölçer sistemine geçme talebinde bulunarak şikâyet edebilirler. Bu durumda oy birliği ile bireysel ısıtma sistemine geçme talebinde bulunarak oylama sonucuna göre karar uygulanır.
Teknik ve Bakım Problemleri
Merkezi ısıtma sisteminde teknik ve bakım açısından sorunlar ortaya çıkabilir. Ancak bu durumda tüm sistem kapandığı için dairelerin tamamı soğur. Aynı zamanda ısınan bina da soğumuş olur. Problemler çözüldükten sonra binanın ve dairelerin eski ısısına kavuşması da biraz zaman alabilir.
Merkezi Sistem Kullanımından Bireysel Sisteme Geçiş
Merkezi sistem kullanan binalar, bireysel sisteme geçmek istediklerinde bunun için önce oy çokluğu sağlanmalıdır. Ardından yönetici ve örnek bir fatura ile başvuruda bulunulur. Ardından gereken teçhizat ve sistem düzenlemeleri yapılarak bireysel sisteme geçilir. Ancak yasal olarak mecbur merkezi ısıtma kullanması gerekenler bireysel sisteme geçemez.
Merkezi Sistemden Ayrılma Yasal Mı?
Merkezi sistemden ayrılmak, eğer 2.000 metrekarenin altında bir alansa sorun oluşturmaz. Ancak bir dairenin kendi sistemini değiştirmek istemesi durumunda bu durum aykırılık oluşturur. Aynı şekilde binada oy birliği sağlanmadıysa da merkezi sistemden ayrılma olmaz.
Merkezi Sistemden Çıkmak İçin Kat Maliklerinin Kararı Gerekir Mi?
Merkezi sistemden çıkmak için tek bir kat malikinin talebi doğrultusunda ve ardından oylama ile merkezi sistemden çıkış sağlanır. Merkezi sistemden çıkış için oy birliği olmazsa bu geçişin yapılması söz konusu olamaz.
Bireysel Doğal Gaza Geçiş Süreci ve Maliyetleri
Merkezi sistemden bireysel doğalgaz sistemine geçiş için talep, yeterli oy ve ardından gereken hukuki işlemlerin tamamlanması gerekir. Bu süreçte maliyet 2025 yılı için en az 40.000’den başlayarak giderek artabilir. Bu durumda daire başı bir ödeme ile geçiş yapılır.
Merkezi Sistemin Bakımı Nasıl Yapılır?
Merkezi sistemde bakım ve temizlik yapılması oldukça önemlidir. Aksi takdirde daha büyük sorunlara hatta kazan değişikliğine sebep olabilir. Merkezi sistem bakımında borular, filtre temizliği, kazan dairesinin temizliği, pompa bakımı, daire içi kalorifer temizliklerini içeren bir temizlikle tamamlanır. Özellikle kalorifer bakımı düzenli olarak yapılması gereken bakımlar arasında yer alır.
Merkezi sistem bakımı, profesyonel ve bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Tesisatçıların da bu yüzden bakımları doğru şekilde ve tam olarak yapması gerekir. Aksi takdirde sistemlerde yaşanan teknik aksaklıklar artarken daha fazla masrafa sebep olacak durumlar da ortaya çıkar. Merkezi sistem bakımları ile bina sakinlerinden gelen şikayetler de azalır.
Merkezi Isıtma Sistemi Periyodik Bakımları
Merkezi ısıtma sistemlerinde bakımların düzenli olarak yapılması gerekir. Düzenli bakımlar, hem olası sorunları önler hem de daha uzun ömürlü kazan kullanımı sağlar. Merkezi ısıtma sisteminde periyodik bakımların kış aylarından hemen önce yapılması daha doğru olacaktır. Böylece sorun olması durumunda kış aylarında dairelerde soğuk sebebiyle mağduriyet önlenmiş olur. Merkezi sisteme sahip olan tüm apartman ve siteler, bu yüzden periyodik bakımları güvenilir ve tecrübeli firmalardan almalıdır. Bakımların zamanında yapılmaması yüzünden kazan değişimi gibi çok daha masraflı sonuçlar ortaya çıkabilir.
Kazan ve Kombi Bakım Süreçleri
Isıtma sistemlerinde kazan ve kombi bakımları oldukça önemlidir. Kombi bakımları yaklaşık yarım saat süren bir süreçken, kazan bakımları daha kapsamlı ve büyük olmasından dolayı çok daha uzun sürer. Bakım aşamasında yanma durumları kontrol edilir, ateşleme ve pompalama sistemleri, boruların durumu gibi teknik aksamlar detaylı olarak kontrol edilir. Böylece bakım süreci başarılı bir şekilde tamamlanarak kış aylarına sağlam bir giriş yapılır.
Merkezi Isıtma Sistemi Ne Kadar Sürede Kurulur?
Merkezi sisteme geçişte geren kararlar alınıp başvuruda bulunduktan sonra geçiş için süreç başlar. Ardından başta kazan olmak üzere gereken teçhizatlar elde edilerek sistem kurulumu başlar. Kurulum tamamlandıktan sonra ateşleme ile deneme yapılarak bir süre deneme ile kontrol edilir. Daha sonra kullanıma hazır hale gelir.
Merkezi Sistem Isıtmada Gürültü Neden Olur?
Merkezi ısıtma sisteminde eğer kullanılan pompa basıncı yüksekse ya da çok düşükse borularda fazla titreşimden dolayı daha yüksek ses çıkar. Bu durumda pompa ayarları yapılarak basınç düzeltilir. Beklenmeyen ve farklı gürültü olması durumunda destek alınması ve gereken sorunların tespit edilerek giderilmesi gerekir.
15 Derece Cezası Nedir?
Merkezi ısıtmada belirli kurallar vardır. Bunlardan biri de 15 derece kuralıdır. Dış sıcaklık fark etmeksizin iç sıcaklık 15 derecenin altında olması durumunda ceza yansıtılır.
Merkezi Isıtma Sistemi Olan Bir Apartmanda Bireysel Isıtma Kullanılabilir Mi?
Merkezi sistem olan bir binada bireysel sistemin kullanılması için gereken prosedür ve şartlar sağlandıktan sonra bireysel ısıtma sistemine geçilebilir. Ancak tek bir daire, kendi merkezi ısıtmayı iptal ettirip bireysel olarak kombiye geçemez.
Merkezi Isıtma Sisteminde Isı Pay Ölçer Kullanımı Zorunlu Mu?
2012 yılından beri merkezi sistem kullanan binalarda pay ölçer kullanımı zorunlu hale gelmiştir. Böylece daire başı toplam yakılan miktar da belirlenmiş olur.
Merkezi Sistemde Yakıt Türü Değiştirilebilir Mi?
Merkezi sistemde tercih edilen yakıt türü, doğalgaz ya da kömür olabilir. Bunlar arasında çeşitli düzenlemelerle geçiş yapılabilir.
Merkezi Sistemde Aidatlar Neden Yüksek?
Site ya da binalarda aidata merkezi ısıtma fatura dağılımı da dahilse aidatlarda yükseklik görülür.
Merkezi Sistemde Gece Isıtma Tamamen Kapatılır Mı?
Merkezi sistemde gece tamamen kapatma durumu dış sıcaklığa göre değişir. Belli derecenin altındaki hava sıcaklıklarında gece de yanar. Ancak dış sıcaklık belli bir derece üzerindeyse kademeli saatlerde de yanabilir.
Yazıyı paylaş: