İlk Kez Ev Sahibi Olacaklara 7 Altın Tavsiye
Yayınlanma:
22 Tem 2025
30 Saniyelik Özet
Konut alırken dikkat etmeniz gereken kriterler, konutun değerini direkt olarak etkiliyor. Konut alırken lokasyona dikkat etmeniz gerekiyor. AVM, hastane, sağlık ocağı, okul, otobüs durağı gibi noktalara yakın olan konutlar her zaman daha fazla tercih edilir. İleriki zamanda konutu satmak istediğinizde evin değeri artış gösterecektir.
Ev taşımak ve ev almak beraberinde arklı masrafları da ortaya çıkarmaktadır. Dosya masrafları, daire için tadilat masraflarının da mutlaka dikkat alınarak hazırlık yapılması önerilmektedir. Tercih edilecek dairenin bulunduğu apartmanın ve binanın özelliklerine de dikkat edilmelidir.
Konutun hukuki açıdan geçerliliğinin de sorgulanmaması gerekmektedir. Tapuda tarla ya da hisse olarak görnen taşınmazlar ileri de ciddi bir sorun yaratabilir. Bu sebeple konut alırken tapu ve imar durumunun mutlaka sorgulanması gerekmektedir.
Ev üzerinde olan haciz, aidat ya da vergi borçları evi alacak kişiyi zora sokabilir. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için mutlaka Tap Sicil Müdürlüğü’nde sorgulama yapılması gerekmektedir. Buradan yapılacak sorgulama ile ev üzerinde ipotek olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Son yıllarda hızla artış gösteren konut fiyatları beraberinde vatandaşların konut alırken dikkat etmesi kriterleri de beraberinde getiriyor. Konut alırken dikkat etmeniz gereken kriterler, konutun değerini direkt olarak etkiliyor. Konut alırken lokasyona dikkat etmeniz gerekiyor. AVM, hastane, sağlık ocağı, okul, otobüs durağı gibi noktalara yakın olan konutlar her zaman daha fazla tercih edilir. İleriki zamanda konutu satmak istediğinizde evin değeri artış gösterecektir.
Binanın yaşını göz ardı etmeyin. Binanın yaşı ev alırken dikkat edilmesi gereken konular arasında bulunmaktadır. Sadece binanın yaşı değil, aynı zamanda depreme olan dayanıklılığı da göz ardı edilmemelidir. Dairenin metrekare olarak büyüklüğü ve oranı evin değerini belirleyen unsurlar arasında yerini alıyor. Daireyi incelerken brüt ve net metrekare ayrımına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Ev taşımak ve ev almak beraberinde arklı masrafları da ortaya çıkarmaktadır. Dosya masrafları, daire için tadilat masraflarının da mutlaka dikkat alınarak hazırlık yapılması önerilmektedir. Tercih edilecek dairenin bulunduğu apartmanın ve binanın özelliklerine de dikkat edilmelidir. Binanın tamamen kullanıma açılmış olması, yeni yapıldıysa inşaat pisliklerinden arındırılmış olması gerekmektedir.
Alacağınız konut ikinci el ise tapı durumu, binanın iskanı, elektrik, su ve doğalgaz abonelik borçlarını da takip etmeniz önerilmektedir. Alınacak taşınmazın bulunduğu konum da çok önelidir. Dairenin güneş alması, ara katta olması verim açısından dikkat alınmalıdır.
Gerçekçi Bütçe Yapmadan Ev Bakmayın!
Ev alırken bazı gerçekleri göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Öncelikle bütçenizi doğru bir şekilde ayarlamalısınız. Son yıllarda artış gösteren konut fiyatları karşısında eğer real bir hazırlığınız yoksa bu durum sizi ne yazık ki hem maddi hem de manevi açıdan olumsuz olarak etkileyebilir. Ev almadan ziyade araştırmaya başlayacaksanız ilk olarak bütçenizi ayarlamalı daha sonra da araştırmalara başlamalısınız.
Lokasyona Odaklanın, Metrekareye Değil!
Alınacak olan konutun mutlaka bulunduğu konum evin değerini etkilemektedir. Evin metrekaresi de çok önemlidir. Ancak lokasyon, yaşam kalitenizi de etkilemektedir. Geniş ferah bir evde merkezi konuma uzak bir yerde oturmak mı, yoksa metrekaresi biraz daha küçük bir dairede merkezde oturmak mı? Konutu yatırım amacı ile tercih edeceksiniz lokasyonunu ön planda tutmalısınız! Lokasyon her zaman alıcıya da satıcıya da kazandırmaktadır.
Tapu ve İmar Durumunu Mutlaka Sorgulayın
Satın alınacak konutun sadece fiyatına odaklanmak doğru olmaz. Konutun hukuki açıdan geçerliliğinin de sorgulanmaması gerekmektedir. Tapuda tarla ya da hisse olarak görnen taşınmazlar ileri de ciddi bir sorun yaratabilir. Bu sebeple konut alırken tapu ve imar durumunun mutlaka sorgulanması gerekmektedir. Sorgulamak için belediyeye ya da Tapu Sicil Müdürlüğü’ne başvuruda bulunabilirsiniz. Güvenli yatırım yapmak ve ileride başınızın ağrımaması için resmi kanallardan konutun durumunu sorgulamanız önerilmektedir.
Aidat, Yönetime ve Site Kurallarına Göz Atın
Binada dengenin sağlanması ve düzenin ilerlemesi için aidatın toplanması ve bir yönetimin bulunması gerekmektedir. Aidatın tutarı, konutun hem konumu ve durumuna göre belirlenmektedir. Daireyi kiralamadan ya da satın almadan önce site kurallarına göz atabilir, aidat tutarını öğrenmeniz büyük önem arz etmektedir.
Site yönetiminin profesyonel kişiler tarafından yönetilmesi binanın kalitesi ve konforunu da artırmaktadır. Sorun yaşamamak ve düzenin işleyişini öğrenmek için resmi süreçlerden önce yönetimden bilgi alabilirsiniz.
Kredi Kullanacaksanız Farklı Bankaları Kıyaslayın
Konut alırken ne kadar az kredi kullanırsanız, o kadar az borca girersiniz. Bu sebeple alım yaparken kredi tercih edecekseniz bankaların sunduğu konut kredi paketlerini ve faiz oranlarını incelemelisiniz. Bu noktada kamu ve özel bankaların sunmuş olduğu konut kredisi faiz oranları birbirinden farklılık göstermektedir. Çekeceğiniz miktara ve vadesine göre ödeyeceğiniz miktar da bankalara göre değişkenlik gösterecektir. Bütçenize en uygun seçeneği bulmak için farklı bankaları tek tek kıyaslamayı ihmal etmeyin.
Evin Güncel Borç Durumunu Kontrol Edin
Satın alınacak olan evin sadece lokasyonu değil, aynı zamanda finansal açıdan olan durumu da yakından takip edilmelidir. Ev üzerinde olan haciz, aidat ya da vergi borçları evi alacak kişiyi zora sokabilir. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için mutlaka Tap Sicil Müdürlüğü’nde sorgulama yapılması gerekmektedir. Buradan yapılacak sorgulama ile ev üzerinde ipotek olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Aidat borçları için mutlaka bina yönetimi ile görüşmeniz gerekmektedir. Evi aldıktan sora karşınıza çıkacak olan aidat borçları sizi maddi açıdan zora sokabilir. Borçsuz olduğunu düşündüğünüz bir ev ile ilgili çıkabilecek olan borçlar sizi zor durumda bırakabilir. Bu sebeple sorgulamalarınızı resmi kurumdan yaparak, resmi belge almaya özen gösterin.
Profesyonel Destek Almaktan Çekinmeyin!
Konut almak son yıllarda fiyatların artması ile eke çok kişi için daha stresli bir hale geldi. Satın alma sürecinde pek çok kriter bir araya geldiğinde kişi süreç içerisinde ilerlemekte zorluk yaşayabilir, kendini çıkmaz bir sokakta gibi hissedebilir. Bu durumu engelleyebilmek adına ev alırken profesyonel destek alınması yanlış olmaz. Ekspertiz uzmanları, emlak danışmanları ve avukatlar süreçte ev alacaklara yardımcı olan uzmanlar arasında bulunmaktadır.
Yatırım amacı ile konut almayı düşünüyorsanız bu noktada alacağınız konut için uzman görüşü almak yanlış olmayacaktır. Süreci sağlam adımlarla yürütmek ve kazanç sağlamak için profesyonel destek alarak karlı çıkabilirsiniz.
İlk kez ev alırken kredi mi yoksa peşin ödeme mi daha avantajlı?
Ev alacakların en sık araştırdığı konuların başında ödeme kısmı gelmektedir. Peşin ödeme her zaman krediye göre daha fazla avantaj sağlamaktadır. Satıcıların büyük bir kısmı nakit ödemede ciddi bir indirim düşünebilir. Kredili ödemede çok fazla nakdi olmayan vatandaşlar tarafından tercih edilmektedir. Aylık ödeme taksit bütçeyi zorlamayacaksa bu durumda konut ile kredi alma düşünülebilir. Ancak birikim varsa bu durumda peşin ödemenin daha avantajlı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Yeni yapılmış sıfır konut mu, ikinci el mi tercih edilmeli?
Bu sorunun cevabı, kişinin ihtiyacına göre şekillenmektedir. Sıfır olarak satılan konutların fiyatları, ikinci ellere göre çok daha pahalıdır. İki konutun da kısa bir kıyaslaması şu şekilde yapılabilir: Sıfır el konutlar daha yeni malzeme ile yapıldığı için kullanım ömrü de diğer konutlara göre daha uzun olmaktadır. Fiyatı ikinci ellere göre yüksek olması bir dezavantaj olarak değerlendirilirken, sınıf konutlar kullanıcıların hem rahatını hem de konforunu ön plana tutara tasarlanmaktadır.
İkinci el konutların en büyük avantajı, fiyatlarının ikinci ele göre daha uygun olmasıdır. Bununla birlikte pazarlık payları sıfır konutlara göre daha yüksektir. Evin kullanıldığı yıl sayısına bağlı olarak evde tadilat isteyen ya da değiştirilmesi gereken demirbaşlar olabilir. Bu durumda evi satın almadan önce tüm noktaların aydınlatılmasında fayda vardır.
Ev alırken ekspertiz raporu almak şart mı?
Ev alırken, kredi kullanacaksanız, ekspertiz raporu almanız zorunludur. Eğer konutu peşin alacaksanız bu rapor zorunlu değildir. Ancak maddi risklerden korunmak için uzmanlar ekspertiz raporunun alınmasını önermektedir.Alınan rapor ile evin değerinde satılıp satılmadığınız, ruhsatı ya da iskanında herhangi bir probleminin olup olmadığını görebilirsiniz. Sürecin sağlıklı ilerlemesi açısından önemli olan ekspertiz raporu nakit alımlarda zorunlu olmasa da işleyişin sağlam bir zeminde ilerlemesine yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte bu raporda evde ipotek ya da haciz olup olmadığını da görebilirsiniz.
Yazıyı paylaş: